1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Met enkele lokale ronden eindigde de Ronde van Noorwegen vandaag in Stavanger. In de laatste 45 km zorgden twee klimmmetjes iedere keer voor afscheidingen in het peloton. Met nog 24 km te gaan was het gedaan met de vroege vlucht, die al snel na de start was geformeerd. De negen dapperen kregen achter nooit meer dan twee minuten voorsprong. Bij de tweede passage van de klim van de  Grisabakken moest een deel van het peloton afhaken, maar na enkele kilometers achtervolgen konden de meesten van de gelosten weer aansuiten. In het peloton gingen de sprintersploegen, waaronder Intermarché, zich gaan formeren voor eindsprint op de klinkers van Stavanger.

Verrassing
Mike zorgde echter voor een verrassing door bij de laatste beklimming van de Grisabakken te demarreren om de verwachte sprint te ontlopen. Als tweede kwam hij over de top, maar de gehoopte ontsnapping kwam niet tot stand. Al snel veranderde hij van aanvaller in lead-outman.

Thibau Nys heeft de tweede etappe in de Tour of Norway gewonnen. De Belg sloeg met zijn laatste versnelling een gaatje ten opzichte van Edward Planckaert, die tweede werd. Ben Tulett, die klassementsleider blijft, sprintte naar de derde plek. Mike kwam als achttiende over de streep.

In de tweede etappe kreeg het peloton 166 kilometer voor de kiezen waarin de nodige hoogtemeters moesten worden overwonnen. Het parcours telde twee beklimmingen: eentje van (21.9 km aan 3.6% en de ander van 5.2 km aan 5.6%. Ook de finale in Stavanger liep nog 4% omhoog.

Acht renners kiezen voor een aanval

Op de eerste beklimming van de dag ontstond de achtkoppige vlucht van de dag bestaande uit de Belgen Dries De Bondt en Dries De Pooter, Kevin Vermaerke, Joel Nicolau, Manuele Tarozzi, Mathias Bregnhøj, Zeb Kyffin en Torbjørn Andre Røed.

Het achttal behaalde een voorsprong van maximaal drie minuten. Op ongeveer 31 kilometer ontsnapten De Bondt, de Amerikaan Vermaerke en de Brit Kyffin. Vermaercke moest snel passen. Met veel tegenwind probeerde Dries de Bondt op 3000 meter van de meet het toch nog in zijn uppie. U raadt het al, zonder succes. Hij hield het slechts een kilometer vol.

De ferme rechtse hoek achter de finishlijn als overwinningsgebaar sprak boekdelen. Eindelijk was het weer zover. Het was bijna vier jaar geleden dat hij in de straten van Brussel het zegegebaar kon maken. En dat was ook niet eens voluit, omdat de finish destijds behoorlijk close was en Mike niet direct durfde te juichen. Nu dus wel!

In de kille omstandigheden in het Noors Hovden was het vandaag dan zover. Hij liet in de sprint de Deen Tobias Lund Andresen en de Belg Jordi Meeus achter zich. Weliswaar nu ook close, maar toch duidelijk.

Ingekorte etappe
Door de slechte weersomstandighedem was deze eerste etappe ingekort van 207 naar 85 kilometer. De 18 kilometer lange beklimming naar Seljestadjuvet viel hierdoor weg. De enige gecategoriseerde beklimming die overbleef was de klim naar Bykleheivegen van 3,5 km aan 7,4%. Daarna was het nog 25 kilometer naar de streep in Hovden.

Kopgroep krijgt geen ruimte
Een kopgroep van vier met de Nederlander Tim van Dijke kreeg in de beginfase weinig ruimte. Een compleet peloton begon daardoor aan de klim naar Bykleheivegen.  Hier maakte de Jumbo-Visma renners tempo en later ook INEOS Grenadiers, die de ontsnapte Brenner (DSM) terughaalde. Door deze versnellingen brak het peloton in twee groepen. Mike was attent mee in het eerste peloton en zat – weliswaar goed ingepakt – steeds vooraan in de groep. Hij wist dat de bergop sprint wel eens een kolfje naar zijn hand zou kunnen zijn.

Vanavond eindigde Mike als 45e in de proloog van de Ronde van Noorwegen.  Deze tijdrit over 7.4 km in de straten van Bergen begon vlak maar eindigde met een klim van 3 km naar de berg Fløyen waar in 2017 het WK tijdrijden is verreden. Mike startte al om 17.40 u. De laatste renner finishte rond 19.30 uur. Ben Tulett (Ineos) zette de snelste tijd neer. Magnus Sheffield (Ineos) strandde op 1 seconde. Attila Valter (Jumbo) werd derde op 20 seconden.

Na de proloog volgen op zaterdag, zondag en maandag nog 3 etappes. Deze zijn te volgen via Eurosport.com.

Mike sprintte vandaag in Rund um Köln (UCI 1.1.) naar een vierde plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Danny van Poppel. Hij won de sprint van zo’n veertien renners, die overbleven na de laatste beklimming op twintig kilometer van de meet. De beide Lotto Dstny-Belgen Milan Menten en Jasper de Buyst werden in die volgorde tweede en derde.

Vroege breuk in het peloton
De veertien hadden zich losgemaakt uit een nog grotere kopgroep van meer dan 30 renners. Al na vijftig kilometer zorgden de Bora hansgrohe formatie voor een splitsing in het peloton. De heuvels rondom Bergisch Gladbach en Köln en de 2700 hoogtemeters hielpen mee bij dez schifting.

Mike en zijn ploegmaats Kuypers, Bussato en Page waren ook attent mee in de eerste groep. Maar de Duitse BORA formatie had zelfs zes renners mee. En probeerde deze situatie te gebruiken in de heuvelzone. Maximilian Schachmann was de eerste vooruitgeschoven pion. Hij sloeg al snel een gat van 30 seconden en liep uit naar 50 seconden, maar verloor ook wat van zijn pluimen.

Slotfase, weer uitdunning
In de laatste 60 kilometer lagen nog vijf serieuze heuvels, met daaronder de Ferrenberg (1,2 km), de Sand (700 meter) en Schloss Bensberg (1,1 km). Daarna waren de laatste 20 kilometer zo goed als vlak richting Köln.

Mikes ex-ploegmaat Dylan Groenewegen heeft voor de vijfde keer de Nederlandse klassieker Veenendaal-Veenendaal op zijn naam geschreven. In de massasprint van zeventig renners was hij sneller dan de Kleijn en Welsford. Mike kwam als 21e over de finish en moest in de laatste bocht uitwijken voor een net-niet-valpartij. Hij liet zich wel zien in het laatste koersuur en probeerde iets te forceren samen met de wind, maar kreeg weinig steun.

Veenendaal-Veenendaal, die dit jaar meetelde voor de Lotto Cycling Cup werd verreden op een lokale ronde van zo’n 35 kilometer. Deze moest vijf keer afgelegd worden. In totaal slechts 176 kilometer.

Kopgroep van zes

Max Kroonen, Bodi del Grosso, Wouter van de Weerdhoof, Rick Ottema, Axel van der Tuuk en Björn Bakker kwamen in de vlucht van de dag, alleen dus maar Nederlanders. Ze kwamen tot een voorsprong van twee minuten. Maar met nog 25 kilometer voor de boeg was de voorsprong nog steeds vijftig seconden. Waarbij ook nog eens 10 tot 15 renners tegen het wegdek sloegen.

Een pittig parcours met ruim tweeduizend hoogtemeters wachtte de renners in Circuit de Charleroi  Wallonie. Na zijn hoogtestage in Andorra kon Mike In Charleroi een rugnummer opspelden voor een koers bij de thuishaven van de sponsor. Maar na honderd kilometer wedstrijd veranderde het verwachte wedstrijdverloop ingrijpend. Een aanrijding tussen twee motorrijders – een seingever en een agent ­– noodzaakte de wedstrijdleiding ertoe de koers te neutraliseren om de hulpdiensten hun werk te laten doen. Anderhalf uur stonden de zes koplopers en het grote peloton op een verlaten weg tussen de groene velden.

Volle bak
Na de herstart was het meteen 'volle bak koers', want de rit was ingekort tot 45 km. Mike toonde zich steeds met zijn ploeggenoten van voren.

Na zijn hoogtestage zal Mike op donderdag 18 mei weer in competitie komen. Hij gaat die dag van start in het Circuit de Charleroi Wallonie. Twee dagen daarna staat Veenendaal-Veenendaal Classic op de planning, op zaterdag 20 mei. De dag na Veenendaal reist hij af naar Duitsland. De derde wedstrijd in vier dagen tijd wordt Rund im Köln. Voordat Mike terugkeert op hoogte pakt hij nog de Tour of Norway mee. Een wedstrijd, waarin hij de laatste jaren steeds van start ging en ook mooie resultaten boekte. De wedstrijd begint op vrijdag 26 mei en eindigt op Tweede Pinksterdag, 29 mei.

Natuurlijk houden we jullie op de hoogte via deze website.

Vijftig kilometer voor de finish in Stavanger stond Mike plotseling zonder fiets in de berm. Er was geen ontsnappen mogelijk voor hem toen in het peloton twintig man tegen de vlakte gingen. Tv-beelden lieten al snel zien dat hij  - ondanks een een gescheurde broek en gehavende dij - met de ook gevallen Nathan Van Hooydonck weer op weg naar het peloton. Het vergde een flinke achtervolging, maar de aansluiting kwam er.

Volop spanning vandaag in de lokale ronden. Ben Healy, de eenzame overblijver uit de vroege kopgroep haalde het net niet. Mike rondde het lead-out-werk van Nathan Van Hooydonck perfect af door de sprint van het uitgedunde groepje te winnen. Helaas ging het om de negende plaats.