Gerben Thijssen heeft de tweede etappe van de Ronde van Polen bijgeschreven op zijn palmares. De sprinter van Intermarché-Wanty-Gobert was sneller dan Pascal Ackermann en Jonathan Milan. Gele trui Olav Kooij eindigde als vierde en is de leiding kwijt aan Jonas Abrahamsen (Uno-X), die mee zat in de vlucht en bonificatieseconden sprokkelde. Zijn achterstand is twee seconden. Mike werd 115e en liet zich na de sprint uitbollen over de meet.

Sam Oomen uit koers

Mikes ploegmaat Sam Oomen was gisteren in de eerste rit betrokken bij een grote valpartij. Hij kon weliswaar zijn weg vervolgen, maar had vanmorgen toch te veel last van een pijnlijke pols. De Brabander gaat daarom niet starten in de tweede etappe en keert terug naar Nederland. Na de blessure van Koen Bouwman in de aanloop naar deze wedstrijd, al de tweede uitvaller voor het team Jumbo-Visma. De ploeg ging vandaag in Chełm met vijf renners van start, waaronder leider Olav Kooij.

Tweede rit naar Zamośź

De tweede dag opnieuw een rit met een lengte van meer dan tweehonderd kilometer, om precies te zijn 205,6. Vooral in het midden van de etappe een paar kleinere beklimmingen van vierde categorieën. De start ligt in Chełm en de finishstreep is getrokken in Zamośź

Redelijk wat regen, vooral in middengedeelte

Na zeventien kilometer was het al prijs. Een kopgroep van vier renners nam de benen in een druilerige beginfase. Met vijftien graden was het ook frisjes. Jasper de Buyst, Andrea Peron en twee Polen Patryk Stosz en Piotr Broźyna waren de vroege vluchters. Al snel kreeg het kwartet een voorsprong van zes minuten. In de eerste twee uurtjes werden bijna 83 kilometer afgelegd.

Het waren sprintersploegen Jumbo-Visma (met vooral Michael Hessmann), Quick-Step-Alpha Vinyl, Bahrain Victorious en Groupama-FDJ die in het peloton op kop reden. In het middengedeelte  viel er veel regen. De voorsprong liep snel terug en alleen de Buyst bleef over. Hij hield zijn inspanning knap vol tot op 1,5 kilometer van de meet.

De sprint

Met z’n vijven werd de sprintvoorbereiding ook wel wat lastiger. Hessmann zat de hele dag bij de eerste vier en offerde zich op voor het controlerende werk. Tosh van der Sande deed een beurt tussen 2000 en 1400 meter. Mike zat op dat moment achter Mick van Dijke en kwam als snel in de wind. Op achthonderd meter van de meer gaf hij Olav het teken om voorbij te komen om zo niet ingesloten te raken.

Vroege lead-out, vooral voor de positie van Olav

Mike: “Best gevaarlijk in die slotfase en daar hou ik niet zo van. Als je op die manier tien keer sprint, krijg je ook tien keer een andere uitslag. We waren wat te vroeg en besloten om ervoor te zorgen dat Olav (Kooij, red.) goed in positie af te zetten en dat lukte ook wel.”