1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Het zat er natuurlijk wel aan te komen. Open en winderig in Friesland en dan weet je het wel. De renners moest oplettend koersen omdat waaiers op de loer lagen. Op zo'n veertig kilometer van de streep ontstond een waaier, die stand hield tot in de finishplaats Dokkum. Enkel Mike was mee namens Jumbo-Visma. Hij sprintte naar een negende plaats en met vier bonificatieseconden van de Goude Kilometer staat hij vierde in het klassement na de eerste dag.

Kopgroep van zeven

De openingsrit van de Benelux Tour ging van start in Surhuisterveen en eindigde na 170 kilometer in de straten van Dokkum. Een kopgroep van zeven kleurde de dag en bestond uit Boivin, Durbridge, Livyns, Robeet, Owen, Duval en Van Hoof. De maximale voorsprong was net iets meer dan vier minuten. Ze bleven vooruit tot dat de stevige wind het peloton in vier stukken sloeg. De eerste waaier, ongeveer veertig man groot, sloot op 30 kilometer van de finish aan bij de kopgroep. Peter Sagan viel letterlijk uit deze groep. Ook topfavoriet Remco Evenepoel moest met een kapot voorwiel de groep laten gaan. Uiteindelijk bleven er 34 renners over toen de koplopers waren gegrepen.

Tweede groep verliest snel terrein

Het voorste peloton reed ondertussen een voorsprong van 1.20 minuut bij elkaar op de tweede groep. Vooraan zagen we naast Mike onder meer Tim Merlier, Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Wilco Kelderman, Christophe Laporte, Álvaro Hodeg, Phil Bauhaus, Oliver Naesen, Stefan Küng, Sonny Colbrelli en Tiesj Benoot.

Gouden Kilometer

Mike was al bij de eerste sprint in de Gouden Kilometer attent en pakte twee seconden in het wiel van Pöstlberger. Ook de tweede sprint werd hij tweede, nu achter Mohoric. In de derde en laatste sprint werd hij vierde en viel hij buiten de seconden. In totaal vier seconden, die uiteindelijk belangrijk kunnen zijn in het secondenspel in deze Benelux Tour

Eindsprint voor Tim Merlier

Vooraan werd in de laatste omloop rond Dokkum nog wel het een en ander geprobeerd in de voorste waaier, maar veel verschillen werden niet meer gemaakt. Ook niet voor Lukas Pöstlberger die met een aanval op 1700 meter van de finish een sprint probeerde te ontlopen. Ook hij werd ingerekend. Hodeg ging de sprint als eerste aan, maar die zag Tim Merlier nog voorbij snellen in de laatste meters.

Opluchting en sterke koers
Mike zuchtte eens flink na deze rit: "Pff, poe, poe, was me een ritje wel. Ben wel opgelucht na deze waaieretappe. Ik had dit niet gedacht na de afgelopen week (verkoudheid, red.), maar ik voelde me goed vandaag. En dat niet alleen in de finale, want ik was de hele dag met alles mee. En dat betekende dat ik in de finale ook meezat met de eerste waaier, die uiteindelijk voorop bleef. Onderweg ook mooi wat seconden gesprokkeld. In de eindsprint was het lastig in mijn eentje. Ik probeerde aan te haken bij het Trek-Segafredo treintje. Daarna sprong ik over met Christophe Laporte, maar uiteindelijk was het wel veel gecowboy en was het op goed geluk."

Interview NOS

Hierbij ook de link naar het interview met NOS. Morgen volgt er een individuele tijdrit over 11,1 kilometer in Lelystad, start eerste renner om 12.00 uur.