Na een uur koers slaagde de attent koersende Mike erin met vier anderen aan te sluiten bij twee vroege vluchters en … de goede ontsnapping was weg.  Al snel liep de voorsprong op tot maximaal 8 minuten. Over kasseien en op hellingen zagen we telkens een hard werkende Mike door het Vlaamse voortsnellen met zijn medevluchters Justin Jules (WB Veranclassic), Gediminas Bagdonas (AG2R ), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Brian van Goethem (Roompot) en Leigh Howard (Aqua Blue Sport).

Valpartij
Zestig kilometer voor de finish vond een massale valpartij plaats in het peloton dat daardoor in stukken brak. De echte beslissing viel op de Taaienberg waar Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke gas gaven en met enkele anderen wegreden. Met name Sagan sleurde aan kop om bij de vroege vluchters te geraken.

Opnieuw in de kopgroep
Veertig kilometer voor de meet kregen de koplopers gezelschap van Sagan c.s. Na de Molenberg bleven hiervan vijf man over: Sagan, Van Avermaet, Vanmarcke en de twee vroege vluchters Jules en … Mike. 

Veldrijder
Van hen moest eerst Jules lossen en enkele kilometers verder Mike. Dat gebeurde nadat hij in de modderige berm was beland en had laten zien dat hij, als oud-wereldkampioen, het veldrijden perfect beheerst (filmpje). Mike bleef overeind, maar het gaatje met de drie toppers kreeg hij niet dicht. Hij liet zicht terugzakken in de achtervolgende groep van 12 man.

Van Avermaet wint, Mike 12e
In Gent toonde Van Avermaet zich voor de tweede keer de snelste. Sagan werd tweede, Vanmarcke derde. 50 seconden later mochten de 15 achtervolgers de resterende ereplaatsen verdelen. Mike werd 12e, voor Gilbert, Stybar en Roelants.Met zijn 12e plaats was hij de eerste Sunweb-renner, de eerste Nederlander en veroverde hij 35 UCI WordTour-punten.

Media-aandacht
Direct na afloop werd Mike geïnterviewd door Wielerflits. Klik hier.
Ook de NOS zocht Mike op. Klik hier.

Een uur na de wedstrijd blikt Mike terug op deze mooie middag: "Het plan was om iemand van de ploeg mee te hebben. En dat lukte mooi! De laatste 80 km  hadden we wind op de rug, dus dan kun je nog best ver komen. Helaas was het chaotisch achter ons, waardoor er snel een finale werd gereden. Op de Molenberg ging het nog, op de Paddestraat ook. Eerst loste Jules. Toen geraakte  ik in die modder. Ik blijf overeind, maar toen was het bekeken. Gelukkig heb ik wel in de tweede groep overleefd.