1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Vanmorgen heeft Mike in overleg met zijn ploegleiding besloten om vandaag niet te starten in de Italiaanse semiklassieker Milaan-Turijn:

"Ik ben niet fit. We denken dat het beter is om vandaag niet te rijden: Alles op zaterdag 🤪"

Zaterdag staat Milaan-San Remo op het programma.

We zagen Mike op 250 meter van de meet naar zijn achterwiel kijken en niet meer trappen. Mike bevestigde het malheur. Zijn ketting sloeg vast tussen het kleinste tandwiel en het frame. Heel jammer, 0mdat hij op dat moment nog in een prima positie zat.

Hij loodste opnieuw Biniam Girmay naar voren. Maar de sprinter van Intermarché-Circus-Wanty verloor op zo’n 1100 meter van de witte kalklijn het contact met zijn lead-out. Mike zat goed rond in een zevende/achtste positie. Girmay probeerde weer terug te rijden naar het achterwiel van Mike, maar verspeelde daarbij ook weer kostbare energie. Toen de sprint begon en Mike dus schakelde naar zijn zwaarste verzet, moest hij snel de benen stil houden en stuurde naar links. Hij kwam nog als 39e over de eindstreep.

De laatste etappe van deze Tirreno-Adriatico werd gewonnen door Jasper Philipsen, die Dylan Groenewegen en Alberto Dainese klopte. Primož Roglič won het eindklassement. De leidende positie van de kopman van Jumbo-Visma kwam in de slotrit naar San Benedetto del Tronto niet meer in gevaar.

Mike zat vandaag mee in de aanval. Al vroeg trok hij met tien andere renners in de aanval. De namen: bergtruidrager Davide Bais, Gianni Vermeersch, Georg Zimmerman, Nikias Arndt, Krists Neiland, Casper Pedersen, Clément Russo, Alessandro De Marchi, Valentin Ferron en Quinn Simmons. Ze kregen maximaal 3,5 minuut. Maar dat was te weinig om voorop te blijven in de rit, waar regelmatig een steile puist opdoemde. Op veertig kilometer van de streep waren ze eraan voor de moeite. Mike werd uiteindelijk 54e op 11:46 minuten. In het klassement staat hij 65e.

Roglic

Deze zesde rit werd gewonnen door Primoz Roglic. De Sloveen won ook al de vierde en de vijfde etappe in deze Tirreno-Adriatico. In de zogenoemde Tappa dei Muri, een heuvelrit met een hele rits aan kuitenbijters, was hij de snelste in de sprint van een elitegroepje.

Jumbo maakt flink tempo

De aanvallers werden vooral teruggepakt door Jumbo-Visma, dat doortrok op de klimmetjes richting aankomstplaats Osimo, waar de renners voor de daadwerkelijke finish al enkele keren passeerden. Wout van Aert, die de troepen aanvoerde met Primoz Roglic in zijn wiel, zorgde voor een flinke schifting. Een groepje van zo’n twintig renners begon aan de laatste ronde.

Het weer speelde vandaag een grote rol in de wielerwereld. De etappe in Parijs-Nice werd afgelast en sneeuwval zorgde ervoor dat de vrouwenwedstrijd De Drentse acht van Westerveld na 8 km gedaan was. In de koninginnenrit van Tirreno  werd alleen de lastige slotklim naar Sassotetto ingekort.

Kou, regen en rukwinden
Maar de vijfde etappe – 9 graden, regen en rukwinden – vergde veel van de renners. Sommigen moesten moeite doen om recht te blijven, anderen toonden dat het niet eenvoudig is om in volle wind een regenjasje aan te doen.

Grupetto
Een kopgroep van 6 renners bepaalde het koersbeeld van de eerste 100 km, maar in de heuvelachtige rit kregen ze nooit veel voorsprong. In de laatste 50 km begon de ploeg Ineos tempo te maken en dat zorgde ervoor dat de laatste aanvallers snel werden gegrepen. De klassementsrenners bleven op de klimmetjes vaart maken, waardoor veel renners de grote groep moesten laten gaan en proberen in een grupetto op tijd binnen te komen. Met een achterstand van ruim 22 minuten bereikte MIke (113e) in deze groep de finish. In het algemeen klassement staat hij 76e.

De drager van de bergtrui Davide Bais (EOLO) zat ook vandaag weer in vroege kopgroep van vijf man. De maximale voorsprong van vijf minuten liep echter terug toen enkele ploegen in het peloton gingen versnellen. 60 km voor finish was de groep weer compleet en konden de treintjes – ook dat van Intermarché – zich formeren op weg naar de lastige finale. Een venijnige klim op de drie lokale ronden zorgde telkens voor een schifting in de groep. Jumbo-Visma dicteerde in die fase de koers.

Mike vecht zich terug na iedere klim
Mike en enkele ploegmaats moesten iedere ronde op de klim lossen, maar keerden steeds weer terug. Favorieten Wout van Aert en Tom Pidcock vielen vlak voor de slotklim. Mike reageerde alert en kon overeind blijven. Ook op de slotklim slaagden de mannen van Intermarché erin hun klimmer Lorenzo Rota voorin te houden en daarna moesten ze in eigen tempo naar boven rijden. Rota verloor slechts 21 seconden op winnaar Roglic. Mike kwam als 59e boven met een achterstand van bijna vier minuten. Lennard Kämna lost Filippo Ganna af als leider.

Om 10.30 u vertrok het peloton in Follonica voor een tocht door Toscane en Umbrië.

De vroege vluchters mochten met vieren strijden om de bergpunten op de beklimmingen van  De Passo del Lume Spento (12,4 km aan 3,9 %) en de La Foce (3,4 km aan 5,4 %). Voor de tv-kijker leek het saaie rit te worden, want de laatste koplopers werden onverwacht vroeg gegrepen en de treintjes van ploegen hielden lang alles onder controle.

Vlam in de pan
Maar 10 km voor de finish in Foligno benutte Jumbo-Visma de wind om het peloton uit elkaar te trekken. Ook Biniam Grimay was met andere klassementsmannen mee in het eerste groepje van een twintig renners. Met nog 3 km te gaan slaagde Mike erin om met een flinke groep weer aan te sluiten.

Jakob Jakobsen won vanmiddag de tweede etappe van Tirreno-Adriatico. Hij klopte in de straten van Follonica de Belg Jasper Philipsen en Fernando Gaviria. Die laatste ging de spurt al van ver aan, maar werd in extremis nog geremonteerd. Het verschil met de Belg Philipsen was bijzonder klein.

Sprintvoorbereiding Mike

Mike deed zijn werk in de voorbereiding voor Biniam Girmay. Op zo’n 900 meter van de meet kwam hij ‘vrij’ en op kop. Hij moest daardoor nog even inpikken bij de Alpecin-Deceuninck renners. Daarna kwam hij los en trok hij de sprint aan tot op zo’n 250 meter van de meet. Girmay werd vierde achter de drie genoemde sprinters: Jakobsen, Philipsen en Gaviria. Mike bolde als 42e over de streep in dezelfde tijd als de sprinters. In het algemeen klassement staat hij nu 55e op 1:21 minuten.

Langs de Tyurreense Zee

In Tirreno-Adriatico koersten de renners vandaag langs de Tyrreense Zee van Camaiore naar Follonica. Onderweg één behoorlijke klim van 5 kilometer aan 4%. Na een eerste passage vlakbij de streep in Follonica, volgde er nog een lokale ronde van 22,1 kilometer. Met daarin een kleine puistje  van 1,3 km aan 6% op zo’n tien kilometer voor de meet.

De Italiaan Filippo Ganna heeft in Lido di Camaiore de eerste etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij was in de individuele tijdrit over 11,5 kilometer veel sneller dan de rest van de deelnemers. Hij klokte 12 minuten en 28 seconden, een gemiddelde van 55,3 km p/uur. Hij was 28 seconden sneller dan de Duitser Lennard Kämna en drie seconden meer op de Amerikaanse hardrijder Magnus Sheffield. Mike werd 63e op 1 minuut en 21 seconden van Ganna, nog altijd een gemiddelde van 49,94 km p/uur.

Omstandigheden: één bocht en veel regen

De biljartvlakke tijdrit werd verreden in regenachtige omstandigheden. Het wegdek was altijd nat. Soms met flinke buien, soms ook weer even droog. Het traject had weinig spannends en telde welgeteld één bocht. Dus gevaarlijk was het nu ook weer niet.

Eerst Bruno Armirail

De eerste serieuze tijd kwam op naam van Bruno Armirail. De renner van Groupama-FDJ mocht lang blijven zitten in de hot seat. De Pool Kwiatkowski en Gleb Syritsa kwamen in de buurt, maar miste enkele seconden om hem te kloppen. Magnus Sheffield lukte dat wel. De Amerikaan was maar liefst 26 seconden sneller dan de Armirail.

Lippenhovestraat, Paddestraat, Oude Kwaremont, Kortekeer, Wolvenberg, Berendries, Berg Ten Houte, Kanarieberg, Koppenberg, Paterberg, Mariaborrestraat: de wielerlitanie van De Ronde. Zondagmorgen staat Mike voor de vijfde maal aan de start van deze beroemde koers. Door blessures ontbreken 2020 en 2021 in zijn lijstje.

Mathieu van der Poel toonde zich na zijn Italiaanse koersen vandaag voor het eerst in Vlaanderen. Vier dagen voor de 'Hoogmis'won hij voor de tweede keer Dwars door Vlaanderen. De kopman van Alpecin-Fenix was in een aantrekkelijke finale beter dan Tiesj Benoot in een sprint met twee. Zij waren in de finale weggereden uit een kopgroep van acht. Mike kwam als 28e over de streep op iets meer dan vier minuten.