1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Toen de eerste berichten online kwamen was duidelijk dat het scenario van vandaag iets anders zou zijn ten opzichte van eerste vier ritten. Zeker omdat ook nog eens op 36 kilometer van de meet een beklimming (San Giacomo) wachtte van bijna twaalf kilometer.

Sterke groep van tien

Een sterke groep zag kans om iets te proberen. De namen: Ganna, Asgreen, Cort, Clarke, García Cortina, De Marchi, Bonifazio, Vendrame, Davy en Howson waren de vluchters van dienst. Aan de voet van de genoemde San Giacomo hadden de vluchters nog maar 35 seconden over van de 2,5 minuut. Na een flinke ‘snok’ van Tulett versnelde Jonas Vingegaard bergop en kwam solo boven met een klein minuutje op zeven achtervolgers.

Mike: “Er werd behoorlijk koers gemaakt vandaag en dus hard gereden. De sterkte van de tien namen voorin vroeg daar ook wel een beetje om. INEOS en Visma reden lang op kop van de grote groep. Wij hebben de grupetto opgezocht in de eerste kilometers van de San Giacomo. Wij zaten zoiets op 16 minuten van Vingegaard. Smith was bij me en Rota zat vooraan. De rest van onze ploeg zat weer meer dan acht minuten achter me. Behoudens Rune Herregodts, die niet meer van start is gegaan.”

De ontketende Jonas Vingegaard won dus de vijfde etappe. De Deen wordt ook de nieuwe leider is. Na meer dan een minuut kwamen Juan Ayuso en Jai Hindley als tweede en derde over de streep. Mike kwam als 62e over de streep. Hij staat nu 63e op 17 minuten en 7 seconden.

Uitslag

>