1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Jonas Vingegaard toonde zich gisteren oppermachtig in de Tirreno-Adriatico.Vandaag in de koninginnenrit reed hij op de slotklim weer alles aan flarden. De eindzege zal hem morgen in de vlakke slotrit nauwelijks kunnen ontglippen. Na een wat chaotische beginfase ontsnapte vandaag een sterke groep, met onder meer Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski, Andreas Leknessund en Ben Healy. De vluchters kregen echter nooit meer dan 2'30" van het peloton.

Vingegaard te sterk
Op de slotklim werd snel duidelijk dat die marge voor de aanvallers onvoldoende zou zijn. Juan Ayuso en Jai Hindley bleven het langste bij Vingegaard. In het klassement staan zij nu twee en drie.

Niet-klimmers verliezen veel tijd
De mindere klimmers bereikten vandaag allemaal met ruime achterstand de finish. Mike (68e) verloor bijna 15 minuten, de laatste renners meer dan 26 minuten.

Toen de eerste berichten online kwamen was duidelijk dat het scenario van vandaag iets anders zou zijn ten opzichte van eerste vier ritten. Zeker omdat ook nog eens op 36 kilometer van de meet een beklimming (San Giacomo) wachtte van bijna twaalf kilometer.

Sterke groep van tien

Een sterke groep zag kans om iets te proberen. De namen: Ganna, Asgreen, Cort, Clarke, García Cortina, De Marchi, Bonifazio, Vendrame, Davy en Howson waren de vluchters van dienst. Aan de voet van de genoemde San Giacomo hadden de vluchters nog maar 35 seconden over van de 2,5 minuut. Na een flinke ‘snok’ van Tulett versnelde Jonas Vingegaard bergop en kwam solo boven met een klein minuutje op zeven achtervolgers.

Mike: “Er werd behoorlijk koers gemaakt vandaag en dus hard gereden. De sterkte van de tien namen voorin vroeg daar ook wel een beetje om. INEOS en Visma reden lang op kop van de grote groep. Wij hebben de grupetto opgezocht in de eerste kilometers van de San Giacomo. Wij zaten zoiets op 16 minuten van Vingegaard. Smith was bij me en Rota zat vooraan. De rest van onze ploeg zat weer meer dan acht minuten achter me. Behoudens Rune Herregodts, die niet meer van start is gegaan.”

De ontketende Jonas Vingegaard won dus de vijfde etappe. De Deen wordt ook de nieuwe leider is. Na meer dan een minuut kwamen Juan Ayuso en Jai Hindley als tweede en derde over de streep. Mike kwam als 62e over de streep. Hij staat nu 63e op 17 minuten en 7 seconden.

Jonathan Milan heeft de vierde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen en is nu ook de nieuwe leider. De Italiaan neemt de leiderstrui over van Ayuso. Hij was sneller dan Jasper Philipsen en Corbin Strong. Milan is ook de nieuwe klassementsleider. Mike kwam als 88e over de eindstreep op 41 seconden.

De vierde rit over 207 kilometer had één flinke beklimming, maar de Valico di Castellucio (16,9 km aan 5%) lag te ver van de finish. Bovendien was het gedeelte daarna een stuk eenvoudiger. De laatste anderhalve kilometer liepen nog wel wat op (á 3%).

Kopgroep van zes

De namen van de vluchters vandaag: Quartucci, Davide Bais, Mirco Maestri, Alex Tolio, Jonas Abrahamsen en Alexander Kamp. De maximale voorsprong van de zes bedroeg iets meer dan vijf minuten. De kopgroep werd steeds meer uitgedund, waarbij Abrahamsen uiteindelijk solo ging. De Noor kwam slechts een paar honderd meter te kort. Zes sprinters passeerde hem nog.

Milan etappewinst en nu ook leider

De Italiaan Milan wist – in zijn typische stijl en al zittende in het zadel – langs Philipsen naar de koppositie te snellen en zo de zege te pakken. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) strandde deze keer op plek vier. Dankzij de bonificatieseconden nam Milan ook de leiderstrui over van Juan Ayuso.
Mike staat in het klassement nu 65e op 1:34 minuten.

De Duitser Phil Bauhaus heeft de derde etappe in Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. Hij was de rapste in een massasprint voor Jonathan Milan. De Spanjaard Juan Ayuso blijft leider. De lange etappe over 220 kilometer was relatief vlak. In de slotfase wel de klim naar Casacastalda, die als scherprechter moest dienen (6 km á 3,6%). Mike kwam als 73e over de streep in dezelfde tijd als de winnaar. In het algemeen klassement staat hij 47e op 49 seconden van Ayuso.

Het duo Zoccarato en Stöckli kreeg rond de elf minuten van het peloton in natte en koude omstandigheden. Zoccarato hield het nog lang vol. Hij werd als laatste 22 kilometer voor de meet gegrepen. Waarna EF Education-EasyPost met Carapaz flink tempo maakte op de klim. Maar de schade bleef beperkt.

Oplopende sprint en valpartij

In de sprintvoorbereiding nam Israel-Premier Tech het commando in functie van de sterke Corbin Strong. Maar de straatjes van Gualdo Tadion zijn echter smal, bochtig en glad. En ook nog eens licht oplopend. Philipsen viel in de laatste bocht en Phil Bauhaus bleef uit het gewoel en won het duel van Jonathan Milan.

Mike: “Het was koud vandaag. Op de beklimming ging het nog wel oké. En ik heb postgevat achteraan in de trein. Maar het positioneren was niet goed voor die klim. Toen begon ik achteraan en was het gewoon binnen draaien. Het lukt niet om nog eens 100 Watt meer te trappen dan die andere mannen.” 

De tweede etappe van Tirreno-Adriatico, met finish in Follonica, is gewonnen door Jasper Philipsen. Hij versloeg zijn landgenoot Tim Merlier, die wat ongelukkig op kop kwam in de laatste bocht van een chaotische slotfase. Biniam Girmay kwam als derde over de streep, maar werd door een manoeuvre (van rechte lijn afwijken en Zingle hinderen) teruggezet naar een 134e plaats. Mike bolde als 44e over de streep in dezelfde tijd als de winnaar.

Mike: “We kwam wel wat ver te zitten op zo’n vijf kilometer van de meet en raakten elkaar ook kwijt. Maar toen paste het plots toch nog. Wel wat vroeg, maar het is geweldig lastig om het overzicht hier te bewaren. En zijn dus aangegaan om de sprintvoorbereiding zo lang mogelijk te rekken. Ik zelf deed van 800 tot 600 meter voor de streep, na een straffe beurt van Laurenz Rex. Liever wat langer doorgetrokken, maar Bini zat op zich wel aardig. Jammer dat hij wordt teruggezet, terwijl hij de lijn volgt van Philipsen. Alleen zit er eentje schuin achter hem. We gaan eens kijken hoe we het morgen gaan aanpakken, want schijnt perfect te zijn voor onze sprinter.”

Vandaag begon de Tirreno-Adriatico met een vlakke tijdrit over 10 kilometer in Lido di Camaiore. Deze werd gewonnen door de 21-jarige Juan Ayuso. Met een gemiddelde van 52,6 km p/uur won hij in 11:24 minuten. Hij klopte de Italiaan Filippo Ganna met 1 seconde en Jonathan Milan met twaalf seconden.

Mike vinden we terug op de 79e plaats op 49 seconden van Ayuso; zijn gemiddelde 49,1 km p/uur. Morgen volgt een rit met twee beklimmingen, die niet écht steil zijn. De eerste is wel 11 kilometer lang, maar vanaf de top is het nog ver. Iets minder dan 100 kilometer, dus waarschijnlijk een sprint in Follonica na 192,5 kilometer.

"Een degelijke tijdrit, waarin het halverwege begon te regenen. Niet te veel risico's genomen in de bochten. Verder wel goed doorgereden. De komende dagen zal in het teken staan van de sprints met Bini (Biniam Girmay). En zelf hoop ik de vorm wat aan te scherpen voor de belangrijke wedstrijden, die er nu snel aankomen", laat Mike weten vanuit zijn hotel.