1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Søren Waerenskjold heeft het spel met de seconden gewonnen en is de eindwinnaar van de Baloise Belgium Tour 2024. In de slotrit rond Brussel wist de Noor zijn leidende positie te verstevigen in de Gouden Kilometer. De slotrit werd gewonnen door Tim Merlier, die Jasper Philipsen klopte in een fair sprintduel. Mike hield zich bezig met het positioneren van Gerben Thijssen, maar het duo raakte elkaar kwijt. Thijssen werd zesde.

In de openingsfase reed een kopgroep weg met De Bondt, Desal, Grignard, Godfroid en Willems. Een achtervolgende groep wist nog de oversteek te maken. Lidl-Trek van Vacek hield het gat klein in het peloton.

Leider pakt extra seconden

Waerenskjold klopte Aranburu en Vacek in de eerste sprint, waardoor de Noor zelfs uitliep in het klassement. Daarna volgde een onrustige fase waarin meerdere renners probeerden te ontsnappen, maar waarin de sprintersploegen de controle hielden.

Alex Aranburu heeft op de één na laatste dag van de Baloise Belgium Tour de vierde rit gewonnen in Durbuy. Søren Wærenskjold blijft leider en zag Vacek tot op twee seconden naderen. Mike kwam in de tweede groep binnen. De organisatie koos weer voor de Ardennenrit van de afgelopen twee edities. De renners werden van bij de start in Durbuy op een lokaal rondje gestuurd van 31,9 kilometer, met daarin liefst zes lastige hellingen.

Grote kopgroep onder controle

We moesten slechts zeven kilometer wachten op de kopgroep van de dag. Een versnelling van vier man trok nog eens acht renners mee in hun wiel. Zo vormde al snel een kopgroep van twaalf man. Hierbij zaten Cavagna, Abrahamsen, Svrcek, Retailleau, Smith en Pablo Sevilla. Verder: Hermans, De Vylder, van Krimpen, Scherpenbergh, Haest en Willems

De vluchters kregen nooit echt veel voorsprong. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong verdwenen en kon de koers eigenlijk beginnen. Zeker toen Vacek als nummer twee in de rangschikking een halve minuut voorsprong nam. Hij nam drie maal 3 seconden bij de Gouden Kilometer. Inmiddels had hij met Mikes ploegmaat Rota, Berckmoes en Blackmore drie metgezellen gekregen.

In de 3e etappe van de Baloise Belgium Tour bleek het sprinttreintje van de Waalse ploeg vorderingen te maken. Mike deed zijn werk voorbeeldig in de lastige slotfase en zette Gerben keurig af. Deze eindigde op een keurige derde plaats achter Jasper Philipsen (Alpecin) en Olav Kooij, Tim Merlier, de winnaar van gisteren, werd 4e. Een uitbollende Mike kwam  bij de baseliek van Scherpenheuvel in de groep over de streep.

Gouden Kilometer
Leider Søren Waerenskjold deed goede zaken door in de Gouden Kilometer bonificatieseconden te pakken, net als twee ploegmaats van hem die ook scoorden en zo de concurrenten te slim af waren.

Voor in de groep
Na de start in Turnhout reed al snel de onvermijdelijke vroege vlucht weg. De kleine voorsprong die de zeven hadden, werd ongewild even vergroot door een valpartij in het peloton op de gladde kasseien van de Kerkstraat. Voor Mike geen probleem, want ook op dat punt reed hij voor in de groep. Even was het oorlog, want veel renners reden plotseling op achterstand. 40 km voor de finish konden ze weer aansluiten bij de eersten. Net voor de Gouden Kilometer was het gedaan met de vluchters en kon iederen zich opmaken voor een sprint.

Tim Merlier (Soudal-Quick Step) greep de eerste sprinterskans op de hellende aankomststrook van De Wandelaar in Knokke-Heist. Hij timede hij zijn eindschot beter dan Jasper Philipsen. Verrassend was de 6e plaats van Mike die in de slotfase met o.a. Laurenz Rex de lead-out voor Gerben Thijssen uitvoerde, maar deze moest uiteindelijk zelf zijn weg zoeken en strandde op een  voor hem teleurstellende 9e plaats.

De vroege vluchters werden vandaag al snel ingerekend en een voltallige groep kon hierdoor beginnen aan de 2 lokale ronden van 20 km in de West-Vlaamse kustplaats. De Gouden Kilometer in de laatste ronde leverde een felle strijd op voor de bonificatieseconden en meteen daarna formeerden zich al de sprinterstreintjes, waarbij dat van Intermarché een goede indruk maakte. Helaas zonder het gewenste resultaat. Door de massasprint verandert er weinig in het algemeen klassement.

In twee etappewedstrijden in twee weken probeert Intermarché de sprinttrein voor Biniam Girmay en Gerben Thijssen op Tourniveau te krijgen. Na de succesvolle ZLM Tour met eindwinst voor Rune Herregodts begon Mike vandaag  in Beringen aan de Baloise Belgium Tour. De eerste etappe was een vlakke, individuele tijdrit van 12 km.  

Herregotdts 3e
Søren Waerenskjold  bleek net als vorig jaar de  snelste. Mathias Vacek (Lidl-Trek) werd tweede. De derde plaats ging naar Rune Herregodts (Intermarché-Wanty) die afgelopen week de tijdrit in de ZLM Tour op zijn naam schreef.

Middenmoot
Daan Hoole, die net voor Mike startte, zette als eerste een richttijd neer die lang bleef staan. Uiteindelijk werd hij achtste. Mike gaf al voor de start aan dat hij niet zo'n goede tijdrit zou kunnen rijden als in de ZLM Tour. Toen kon hij nog wat compenseren in de bochten, maar vandaag was het alleen maar rechtdoor gaan. Bovendien is het niveau van het deelnemersveld hoger. Het zal wel middenmoot worden, dacht hij. En dat was ook zo. Zijn gemiddelde snelheid van ruim 51 km was goed voor een 45e plaats in een deelnemersveld van 165 renners.

Tweemaal winst in een bonificatiesprint zorgde ervoor dat Mike de ZLM Tour kan afsluiten met een mooie 8e plaats in de eindklassering, waarin ploeggenoot Rune Herregodts definitief het geel veroverde en Roel Vansintmaartensdijk 4e werd. Ook het ploegenklassement ging naar het team.

Voorop in de wind
De wind zorgde er al vroeg voor dat er waaiers ontstonden. Enige tijd  reed Mike zelfs met twee anderen voorop, maar de voorsprong bleef beperkt en het peloton keerde terug. Even later kon een groep van 11 ontsnappen, met daarin weer Mike en nu ook leider Herregodts, die gisteren de slag miste.

Tweemaal de Oesterdam en veel wind bepaalden het koersbeeld van de etappe rond Roosendaal. Waaiers zorgden ervoor dat de mannen van Intermarché-Wanty een zware dag kregen. Tachtig kilometer voor de finish sloot een grote groep aan bij de vroege vluchters en al snel ging de voorsprong naar twee minuten. Geletruidrager Rune Herregodts had de slag gemist en dreigde zijn leidende positie te verliezen.

Sleuren op kop
Wit-geel was lang de keur van de mannen - onder wie Mike - die op kop van de groep sleurden om de schade te beperken. Gelukkig kregen ze steun van de ploeg van sprinter Casper van Uden.

Groene trui wint
Pas in de slotmeters van de twee lokale ronden kwam het aanstormende peloton bij Krijnsen en Gabburo, de laatste vluchters. En kon Van Uden met een sprintzege laten zien dat hij terecht de groene trui draagt. Mike kwam in die eerste groep als 30e binnen.

Mike sprintte in Buchten naar een zesde plaats in de derde rit van de ZLM Tour. Niet geheel verwacht, omdat hij normaal de leadout doet voor sprinter Gerben Thijssen. De Belg had echter pech in de finale. Teunissen zat goed vooraan en sprintte goed gepositioneerd naar een korte klassering. Peter Schulting won verrassend de rit. Na bijna 180 kilometer was de 36-jarige renner van het continentale Diftar Continental Cycling Team, vanuit de vroege vlucht, de beste in de straten van Buchten.

Van Schijndel naar het Limburgse Buchten

De etappe over 180 kilometer tussen Schijndel en Buchten kreeg een normaal wedstrijdverloop met vroege vluchters. De finish met deze vluchters in plaats van een massasprint was minder verwacht, al scheelde het wel weinig. Vier Nederlanders vonden elkaar in de kopgroep, waaronder Wessel Mouris, Martijn Rasenberg, Tijmen Eising en Peter Schulting. Ze kregen maximaal drie minuten voorsprong van het peloton, zonder Tim van Dijke. De renner van Visma | Lease a Bike moest onderweg opgeven na een valpartij.

Sprintersploegen moeten aan de bak

De sprintersploegen moesten flink aan de bak, toen ze zagen en hoorden dat de drie (zonder Eising) vijf kilometer voor de meet nog steeds veertig seconden hadden. Uiteindelijk hielden ze een paar meter over en klopte Schulting zijn medekoplopers Rasenberg en Mouris. Casper van Uden sprintte niet ver daarachter naar de vierde plaats, voor Simon Dehairs en Mike Teunissen. De leiderstrui blijft in handen van Rune Herregodts, die 12 seconden voorsprong heeft op Gleb Syritsa.

De tweede rit van de ZLM Tour van Middelburg naar Wissenkerke eindigde in een massasprint. Casper van Uden won deze rit over 194 kilometer vrij duidelijk. Hij versloeg Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan Team) en Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty). Rune Herregodts blijft leider in het klassement en draagt morgen in de etappe Schijndel-Buchten opnieuw de gele trui. Mike kwam als 46e over de streep, in dezelfde tijd als van Uden (Team dsm-firmenich PostNL).

Vroege aanvallers

In de beginfase van de wedstrijd ontsnapten Elmar Abma, Victor Vercouillie, Jelte Krijnsen en Guillaume Visser (winnaar van de Alfa Bier Limburg Trofee), die maximaal vier minuten kregen van het peloton met de leider Herregodts. Op 67 kilometer van de meet ontstond een achtervolgende groep met Bram Dissel, Max Kroonen en Italiaan Samuele Zoccarato. Dit trio kon zes kilometer verder aansluiten en we kregen zeven leiders. Maar onder aanvoering van Team Visma | Lease a Bike, Intermarché-Wanty en Team dsm-firmenichPostNL werd de voorsprong snel kleiner. Ook Team Polti Kometa deed nog een duit in het zakje in de slotfase. Vijf kilometer voor de meet had de kopgroep nog slechts 15 seconden, snel genoeg daarna was de samensmelting een feit.

De vijfdaagse ZLM Tour werd geopend met een openingstijdrit van 14,7 kilometer in Westkapelle. Mikes ploegmaat Rune Herregodts won en klokte 17:16 minuten. Hij raffelde het traject af met een gemiddelde van 51 km p/uur. Op de tv-beelden was duidelijk te zien dat de Belg zijn zinnen had gezet op een hoge klassering. Heel agressief maakte hij tempo op de rechte stukken en ook nam hij alle risico’s in de bochten. Zijn tijd was dan ook 43 seconden sneller dan Fabio Van den Bossche, die op dat moment in de hotseat zat.

Zestiende tijd voor Mike

Mike kwam binnen in 18:01,13 en moest daarmee 44,6 seconden toegeven op Herregodts. Hij werd zestiende in de daguitslag. Het was dan alleen nog wachten op Tim van Dijke, die als laatste van start ging. Die leek onderweg wel te vliegen, maar kwam aan de streep toch twaalf seconden te kort. Herregodts pakte zo zijn eerste seizoenszege.

Opvallend waren de prestaties van Gleb Syritsa en Max Walker van Astana Qazaqstan, die derde en vierde werden op respectievelijk 17 en 19 seconden van Herregodts.