1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

De laatste Pyreneeënrit van de Tour de France, met aankomst in Luz Ardiden, is gewonnen door Tadej Pogačar. De Sloveen liet nogmaals zien de beste klimmer te zijn in deze Tour door Vingegaard en Carapaz te verslaan. Pogačar wist in extremis ook nog de bergtrui over te nemen van Wout Poels. Mike kwam als 64e over de eindstreep en daarmee bevestigt hij zijn prima vorm in deze derde week van de Tour.

Twee maal buiten categorie

De achttiende etappe, meteen ook de laatste bergrit in deze Tour, bracht de renners naar de voet van Col du Tourmalet. Na deze beklimming stond de tweede col buiten categorie op het menu, de slotklim naar Luz Ardiden.

Start en 'go' !

Nadat de gele vlag was gevallen stonden Matej Mohoric, opnieuw Christopher Juul-Jensen en Sean Bennett al op de pedalen en was het eerste kopgroepje een feit. Julian Alaphilippe besloot in de tegenaanval te gaan. Hij nam zijn landgenoot Pierre-Luc Périchon mee.

In de aanloop naar de voet van de Tourmalet wijzigde de situatie echter vooraan. Mohoric en Alaphilippe bleven over vooraan en begonnen aan de Pyreneeëncol (2.115 meter). Het duo had nog een minuutje op Gaudu, Izagirre, Quintana en López. Deze groep kwam ook aansluiten, maar door verschillende tempowisselingen bleven alleen Pierre Latour en David Gaudu over.

Woods en Poels vechten voor de punten

Intussen kwam Latour als eerste boven op de Tourmalet, met in zijn wiel Gaudu en op iets grotere achterstand Guerreiro. Een sprintende Poels werd vierde en pakte tien punten. Hij versloeg zijn concurrent Woods. In de afzink van de Tourmalet liet Gaudu zijn compaan Latour achter en begon met voorsprong van slechts vijftien seconden aan de slotklim. Ineos en Majka maakte flink tempo in het peloton en Gaudu werd snel ingerekend. De klassementsmannen bleven over. Poels en ook van Aert moest lossen. Uran werd al eerder op afstand gereden.

Pogačar versnel twee maal

Met nog drie kilometer te gaan zagen we dan eindelijk een demarrage van Pogačar die de knuppel in het hoenderhok gooide. Carapaz, Sepp Kuss, Vingegaard en Enric Mas reageerden op de uitval. Bij de tweede tempoversnelling was hij definitief weg. Voor Pogačar is het zijn derde ritzege in deze Ronde van Frankrijk.

Mike klimt goed vandaag

Mike moest 45 kilometer voor de meet lossen op de Col du Tourmalet, dat was zo'n negen kilometer voor de bergprijs. Op de top had Mike een achterstand van slechts vijf minuten. In de afdaling kwam er nog een minuutje bij. Op de slotklim verliezen de 'bussen' vaak één minuut per kilometer en dat was ook zo. Mike had op de eindstreep een achterstand van iets meer dan 18 minuten. En dat was een groep van veertien renners met Bakelandts, Skujins, Stuijven, Fuglsang, Rolland en Colbrelli.

Mike: "Ik heb enorm afgezien na weer zo'n snelle start. Toen kwam ik toch wel in een aardige groep terecht. Dat viel me dan weer mee. Daarmee zijn we mooi naar de meet gereden. Er zijn nu nog twee vlakke ritten en één tijdrit. In de chronorace zal ik niet meer zoveel doen. Dus het werk zit er grotendeels op. Mogelijk dat ik morgen meesprint, maar dat ligt natuurlijk ook aan de koers. Komt er een vlucht met een grote groep of gaan de sprintersploegen al snel controleren. Het zijn toch weer 207 kilometer."

Mikes statistieken na de 18e etappe (donderdag 15 juli)
Daguitslag 64e op 18:35 minuten
Algemeen klassement 94e op 3:13:54 uren
Algemeen Ploegenklassement 4e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 2e op 5:45 minuten
Aantal renners nog in koers 144 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 4 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 3057,4 (18 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 346,2 (3 ritten)