De 17e etappe op de Franse nationale feestdag leverde uiteindelijke ook een feestje op voor Jumbo-Visma. Mike verrichtte uitstekend ploegwerk in de lange aanloop naar de beklimming van de Col de Peyresourde. Voortdurend hield het Jumbo-treintje Jonas Vingegaard in de voorste gelederen. Voor de tv-kijkende supporter gemakkelijk te volgen, want de gele en de witte trui vallen wel op.

In de eerste kilometers bergop moest Mike lossen. Via de app van Tour de France zagen we dat hij uiteindelijk terecht kwam in groep van een veertig renners. Zij kwamen met een achterstand van 28 minuten aan op de top in Soulan. Mike werd 86e. In het algemeen klassement steeg hij weer een plaatsje: 94e.

Vingegaard houdt stand
In zijn oortje werd Mike op de hoogte gehouden van het feit dat Wout van Aert en Sep Kuss goed werk deden op Col d’Azet-Val Louron. In de eerste kilometers van de slotklim, de Col du Portet, moest ook Van Aert lossen en later Kuss.  

Vuurwerk op slotklim
Nadat de laatste vroege vluchters waren teruggehaald, ontspon zich een prachtig gevecht tussen alle klassementsmannen. Drie sterken bleven over: Carapaz, Pogacar, en Vingegaard. De laatste twee bleven aanvallen, Carapaz hield zich afzijdig, maar probeerde wel te winnen. Pogacar en Vingegaard lieten dat echter niet gebeuren. In het sprintje naar de finish was de geletruidrager iets sneller dan de man in de witte trui. Vingegaard deed echter een goede zaak in de strijd voor de podiumplaatsen. In het algemeen klassement staat hij nu tweede, Carapaz volgt op 4 seconden. Uran is vierde op 7:13 min.

Kruijswijk uit koers
Tijdens de rustdag van maandag voelde Steven Kruijswijk zich al ziek. Sindsdien verbeterde zijn toestand helaas niet. Al vroeg in de etappe van vandaag moest hij zelfs opgeven. Hierdoor moet de ploeg met vier man verder. Mike is daarin de enige Nederlander.

 Geschrokken van de opgave van Steven?
"Nee, hij kwakkelde immers al een paar dagen."

Vandaag je werk kunnen doen tot de eerste klim?
"Yep."

Doodop bij de aankomst?
"Nee, niet doodop, maar … het was wel vermoeiend!"

Feestje voor de ploeg vanavond?
"We zijn er nog niet."

Jullie minploeg maakt wel indruk.
"Dat doen ze goed! Het ziet er goed uit voor het podium."



Mikes statistieken na de 16e etappe (woensdag 14 juli)
Daguitslag 86e op 28:59 minuten
Algemeen klassement 94e op 2:55:09 uur
Algemeen Ploegenklassement 5e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 2e op 5:39 minuten
Aantal renners nog in koers 144 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 4 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 2927,7 (17 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 475,9 (4 ritten)
18e etappe   
Etappeplaatsen Pau naar Luz Ardiden 129,7 km
Aantal sterren 4
Start om: 13:50 uur