Patrick Konrad heeft solo de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Oostenrijkse kampioen was na 169 kilometer door de Pyreneeën de beste vanuit een vroege vlucht. Het peloton, gaf de aanvallers alle ruimte. Het was behoorlijk koud bij de start en het bleef ook nog eens de hele dag regenen en miezeren. Mike zat vooraan in het peloton en klasseerde zich als 40e.

Winnaar Ronde van Vlaanderen opent

In de dalende aanloop naar de Col de Port was de Deen Kasper Asgreen de eerste aanvaller van de dag. Hij kon anderhalve minuut nemen en kreeg in de afdaling van de eerste col gezelschap van Kwiatkowski en Cattaneo. Maar de hergroepering kon niet worden uitgesteld. De tweede poging met Bakelants, Doubey en Jensen had meer succes. Zij kregen Matthews, Colbrelli, Konrad, Bonnamour, Périchon, Skujins, Gaudu, Cosnefroy, Wright, Aranburu en Rota in de achtervolging. Maar deze groep kreeg nooit de aansluiting bij het leidende trio. Op de tweede col kon alleen de Oostenrijker Patrick de la Core de oversteek maken.

Mike steeds weer van voren

Door de strijd om de vroege vlucht werd weer hard gekoerst. Mike moest lossen op de eerste klim. Er werd een achterstand geklokt van bijna twee minuten. Toen de rust terugkeerde in het peloton kwam hij samen met Steven Kruijswijk weer aansluiten en nam hij ook onmiddellijk zijn plaats in vóór kopman Vingegaard. Op de tv-beelden zagen we hem steeds voorin zitten met zijn kenmerkende 'wiegende' stijl en staand op de pedalen.

Patrick Konrad voert sterk nummer op

Op de laatste beklimming, de Portet d’Aspet (5,4 km aan 7,1%) versnelde de Oostenrijker en liet zijn medevluchters achter, Jensen was al eerder gelost. Gaudu en Colbrelli probeerden in de slotfase nog tot bij de Oostenrijker te komen. Maar korter dan 24 seconden kwam het duo niet. Konrad sprintte nog over de Côte d’Aspret-Sarrat (800 meter aan 8,4%) op zeven kilometer van het einde en mocht zo in Saint-Gaudens de tweede overwinning voor Bora-Hansgrohe laten noteren.

Mike: "Ik werd meteen gelost, maar we konden terugkomen toen UAE Emirates begonnen met het controleren van de vlucht. Toen heb ik de mannen van voren gehouden. Zeker in deze weersomstandigheden weet je maar nooit wat er gebeurt. En dat bleek. In de laatste zes kilometer pakte bijna de volledige top tien nog vijftig seconden voorsprong. Mede dankzij het tempowerk van Wout van Aert."

Op weg naar de snelste Tour?

De snelste Tour de France werd in 2005 verreden. Lance Armstrong reed deze Tour in een gemiddelde tijd van 41,6 kilometer per uur. In deze Tour staat het gemiddelde na de 16e rit op 41,4 kilometer per uur. Er staan echter nog twee bergritten, twee vlakke ritten en een tijdrit op het programma. Of het record zal worden gebroken zullen we zondag weten.

Mikes statistieken na de 16e etappe (dinsdag 13 juli)
Daguitslag 40e op 14:44 minuten
Algemeen klassement 95e op 2:26:00 uur
Algemeen Ploegenklassement 5e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 3e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 145 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 2749,3 (16 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 654,3 (5 ritten)