De Amerikaanse klimmer Sepp Kuss heeft voor de tweede zege van Jumbo-Visma gezorgd. Na de eerste en dramatische week en mooie wederopstanding. Met eerst al een geweldige overwinning Wout van Aert in de Mont Ventoux-etappe. Vandaag was Kuss in Andorra de beste in de eerste zware Pyreneeënrit. Omdat drie Jumbo-renners in de kopgroep zaten, was Mike vandaag de meesterknecht van Jonas Vingegaard, de derde uit het algemeen klassement.

Vier beklimmingen, maar aankomst na afdaling

Daags na de solozege van Mollema ging de Tour de France verder met een etappe door de Pyreneeën. De rit van 191,3 kilometer voerde de renners over vier beklimmingen, de Montée de Mont-Louis, Col de Puymorens, Port d’Envalira en de Col de Beixalis, van Céret naar Andorra la Vella, waar de aankomst lag na een afdaling.

Grote kopgroep van 32 renners

Na de eerste schermutselingen sprong Thomas De Gendt weg en de Belgische rasaanvaller van Lotto Soudal kreeg al vrij snel versterking van Steven Kruijswijk, Daniel Martin, Dylan Teuns, Sergio Henao, Ruben Guerreiro, Aurélien Paret-Peintre en Julien Bernard. Op een goede halve minuut van de koplopers probeerden verschillende renners nog de oversteek te maken.

Poels, Woods en Nairo Quintana, die zijn verwikkeld in een hevige strijd om de bergtrui, waren de aanstichters van een grote achtervolgende groep van in totaal 24 man. Maar ook Mikes ploeggenoten: van Aert en Kuss waren mee. Verder o.a. Nibali, Gaudu, van Baarle, Castroviejo, Alaphilippe, Valverde en Matthews. In het peloton besloten de mannen van UAE Emirates het rustiger aan te doen, waardoor de 32 renners tellende kopgroep een vrijgeleide kreeg.

Strijd om de bergtrui

Er werd vandaag fel gesprint om de punten voor de bergtrui door Poels, Woods en Quintana. Maar ook de Belgische kampioen Wout van Aert won enkele sprints en doet ook mee in dit klassement. Wout Poels staat na de etappe van vandaag bovenaan en draagt dinsdag de bollentrui. Op de eennalaatste klim werden de mannen van UAE Emirates afgelost door die van Ineos en Movistar. Dat was op weg naar het 'het dak van deze Tour', met zijn top op een hoogte van 2.408 meter. Mike moest in deze fase lossen, waarna Vingegaard steun kreeg van Steven Kruijswijk.

Klimmer Kuss niet te houden op de Col de Beixalis

Op de laatste klim van de dag, de steile Col de Beixalis (6,4 km aan 8,5%), werd de wedstrijd volledig opengebroken.  Kuss versnelde in zijn bekende en soepele tred. De klimmer van Jumbo-Visma reed zijn overgebleven concurrenten voor de ritzege uit het wiel en pakte snel een halve minuut. Valverde weigerde echter te plooien en wist zijn achterstand op de top te beperken tot ongeveer twintig seconden, In de laatste dalende kilometers liep Kuss alsmaar verder uit en de won dik verdiend.

Favorieten en top vijf

Pogačar, Urán, Kelderman, Mas, Carapaz en Vingegaard kwamen uiteindelijk gezamenlijk over de top. In de afdaling werden geen overdreven risico’s meer genomen.

Mike: "We wilden weer meezitten vandaag. En dat ging natuurlijk er goed, want we hadden er wel drie mee. Maar mijn taak bleef hetzelfde. Jonas (Vingegaard, red.) uit de wind houden en ijs en water brengen. Het plan was om zo lang mogelijk te 'overleven', zodat niemand hoefde te wachten. Maar toen ging Ineos Grenadiers te hard rijden en probeerde ik er nog aan te blijven hangen. Maar dat lukte niet. Daarna moest Stevie (Steven Kruijswijk, red.) wachten en van daar heb ik het laten lopen. Verder heb ik weinig meegekregen, alleen dat Sep Kuss een geweldige koers heeft gereden. En dat is een hele mooie opsteker."

Rustdag: maandag 12 juli

Morgen is de tweede rustdag. De renners verblijven dan in Andorra, daarna volgen vanaf dinsdag de laatste zes ritten in de Tour.

Mikes statistieken na de 15e etappe (zondag 11 juli)
Daguitslag 64e op 20:06 minuten
Algemeen klassement 99e op 2:25:05 uren
Algemeen Ploegenklassement 4e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 3e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 147 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 2580,3 (15 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 823,3 (6 ritten)