Een mooie Nederlandse dag in de Ronde van Frankrijk. Bauke Mollema won vandaag de 14e etappe Hij kwam na een solo van 43 kilometer alleen aan in Quillan. De rit kende drie beklimmingen van tweede categorie en twee beklimmingen van derde categorie. Interessant voor een vlucht en favorieten voor de bollentrui. Mike kwam met een grote groep binnen op 17 minuten.

Jumbo-renner Steven Kruijswijk wil mee

De eerste twee uren werd opnieuw flink gekoerst om mee te zetten. Vaak leek een groep het te halen, maar net zo vaak werd het gat weer dichtgereden. Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk, Geraint Thomas, Wout van Aert en Bauke Mollema hadden hun zinnen gezet op deze rit en probeerden het in de openingsfase.

Poels op jacht naar bergpunten

Wout Poels slaagde er op de Col de Montsegur dan eindelijk in om de forcing te voeren. De Bahrain Victorious-renner kreeg Mattia Cattaneo en Michael Woods met zich mee. Vanuit het peloton gingen Bauke Mollema, Guillaume Martin, Louis Meintjes, Esteban Chaves, Omar Fraile, Sergio Higuita en Patrick Konrad in de tegenaanval.

Op de Col de la Croix des Morts pakte Woods opnieuw de punten, In de afdaling kregen we veertien leiders vooraan met een geruststellende voorsprong van bijna vijf minuten op het peloton.

Lange solo van Bauke

Met nog 43 kilometer te gaan ging Mollema er alleen vandoor. Binnen een mum van tijd had de renner van Trek-Segafredo een voorsprong van meer dan een minuut te pakken. Bij het oprijden van de Col de Saint-Louis, de laatste klim van de dag, had hij zelfs anderhalve minuut te pakken. Niemand kon Mollema meer bedreigen en hij won zo zijn tweede rit in de Tour (eerder in 2017)

Bij de achtervolgers gingen Cattaneo, Konrad, Woods en Higuita in de tegenaanval. Alhoewel zij een halve minuut van de voorsprong afhaalden, kwamen zij tekort om in de laatste zestien kilometer de laatste minuut dicht te rijden. De favorieten hielden ze relatief rustig en zagen wel Guillaume Martin een sprong maken naar een tweede plaats in het algemeen klassement.

Mike: “Er werd weer keihard gereden, maar dat is niet nieuw meer in deze Tour. Iedereen wil meezitten. En dan rijden ze op een heel moeilijk moment weg. Dat was op zo’n 95 kilometer van de meer op de tweede klim, die meetelde voor het bergklassement, Dat was op de Col de Montségur (1059 meter hoog). Daar werd ik gelost, en was niet de enige. Met die grote groep zijn we naar de finish gereden. En ook daarin werd geen flauw tempo gereden.”


Mikes statistieken na de 14e etappe (zaterdag 10 juli)
Daguitslag 89e op 17:42 minuten
Algemeen klassement 105e op 2:09:50 uur
Algemeen Ploegenklassement 6e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 4e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 149 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 2389 (14 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1014,6 (7 ritten)