Mark Cavendish heeft in de dertiende rit van de Tour de France geschiedenis geschreven. In Carcassonne was de Brit de sterkste in de massasprint en daarmee evenaarde hij het record van Eddy Merckx van 34 dagzeges in de Tour. Het was alweer zijn vierde zege in deze Tour. Mike finishte als vijftigste in de buik van het peloton in dezelfde tijd als Cav.

Mike oplettend in eerste 25 kilometer

Al snel naar het vallen van de vlag kwamen er ontsnappingen tot stand. Ook Mike sprong mee op een licht aflopend stuk waarbij snelheden boven de zeventig kilometer per uur werden gehaald. Na 26 kilometer kwam dan toch de ontsnapping van de dag tot stand. Omer Goldstein van Israel Start-Up Nation, Sean Bennett (Qhubeka-NextHash) en Pierre Latour (TotalEnergies) sloegen de handen ineen en pakten al snel een minuut. Later bijna drie minuten.

Maar Deceuninck-Quick-Step pakte al snel de controle. Ze stuurden aan op een massasprint. Vooral Tim Declercq zagen we kilometers op kop sleuren om de voorsprong van de aanvallers te controleren. Later kregen ze hulp van de ploeg van Jasper Philipsen, die ook hun zinnen op een massasprint hadden gezet.

Valpartij met duikelingen

Met nog 65 kilometer te gaan werd het peloton opgeschrikt door een grote val, waarbij Declercq, Rafał Majka, Simon Yates, Nacer Bouhanni, Wout Poels en Sergio Higuita waren betrokken. Roger Kluge, Simon Yates en Lucas Hamilton moesten zelfs de strijd staken. Intussen waren de koplopers het niet meer eens; Bennett en later ook Goldstein en Latour werden ingelopen. Op 52 kilometer van de streep was alles weer samen.

Pacher begint solo

Lang zat de koers niet zonder vluchters, want met nog 45 kilometer te gaan viel Quentin Pacher aan. De gekende aanvaller reed in zijn eentje een halve minuut bij elkaar, terwijl het peloton wat temporiseerde zodat de achteropgeraakte renners konden terugkeren. Het avontuurtje duurde tot 19 kilometer voor de streep. Daarna was het aan de leadout-treintjes van de sprinters. In de slotkilometer trok Davide Ballerini hard door, waarmee hij de concurrentie opdrong het gat dicht te rijden. Dat was een mooi plan en zo kon Cavendish naar zijn 34e zege sprintten. Een historische dag in Frankrijk.

Mike: "We hadden afgesproken om mee te zitten met grotere groepen. Dus ik was mee met een serieuze aanval, want we zijn sowieso maar met z'n vijven. En het is daardoor ook moeilijk om elkaar af te wisselen. Maar uiteindelijk werd het toch een massasprint met toch veel nervositeit met de wind. In die slotfase heb ik Jonas (Vingegaard, red.) nog wat geholpen. En de sprint moest ik weer effe tot bij Wout komen en dat kostte weer veel kracht. En kon ik niet meer veel voor hem betekenen. Op naar de volgende etappe."

 

Mikes statistieken na de 13e etappe (vrijdag 9 juli)
Daguitslag 50e in dezelfde tijd als winnaar
Algemeen klassement 106e op 1:59:01 uur
Algemeen Ploegenklassement 6e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 3e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 151 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 2205,3 (13 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1198,3 (8 ritten)