1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Nils Politt (BORA-hansgrohe) staat vanaf vandaag in de boeken als de winnaar van de twaalfde etappe in de Tour de France van 2021. De Duitser kwam in Nîmes solo over de streep. Hij bleef achtereenvolgens Erviti, Sweeny en Küng voor. Het viertal bleef in de slotfase over uit een vlucht met dertien renners. Mike finishte in de voorste gelederen van het peloton op ruim een kwartier.

Nerveuze start door wind

Gelijk na de start in Saint-Paul-Trois-Châteaux werden er door de forse zijwind waaiers getrokken. Na dertien kilometer was het peloton al meer dan gehalveerd. Op datzelfde moment ontsnapten dertien renners. De namen: Greipel, Theuns, Alaphilippe, Erviti, Politt, Küng, Bissegger, Swift, Sweeny, van Moer, Mezgec, Henao en Boasson Hagen. Deze groep kreeg de zegen van het peloton en de voorsprong liep snel op. In de finale kwam de voorsprong zelfs boven het kwartier, op de eindstreep 15 minuten en 53 seconden.

Politt in stijl naar zege

De etappewinnaar staat niet bekend als een winnaarstype, maar was wel al 2e in Parijs-Roubaix (in 2019) en 5e in de Ronde van Vlaanderen (ook in 2019). Na een etappe in de Ronde van Duitsland is dit zijn tweede zege. Als hardrijder zullen veel coureurs hem deze overwinning gunnen. Een renner, die aanvallend koerst en altijd zijn werk doet. In de warme Ardeche plaatste Politt zijn beslissende versnelling  op twaalf kilometer van de meet. Op dat moment had hij al samen met Erviti, Küng en Sweeny een voorsprong van dertig seconden de rest van de kopgroep. In mooie stijl rafelde hij de laatste kilometers af en mocht zijn handen in de lucht steken. 

Mike, die weer de hele dag voorin te vinden was tevreden over zijn dag. "Inderdaad in het begin wat wind, maar daarna lekker met de groep naar de meet gereden. Veel rustiger dan vandaag ga je het niet meemaken in deze Tour, denk ik."

Mikes statistieken na de 12e etappe (donderdag 8 juli)
Daguitslag 23 op 15:53 minuten van de winnaar
Algemeen klassement 110e op 1:59:01 uur
Algemeen Ploegenklassement 6e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 3e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 155 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 1985,4 (12 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1418,2 (9 ritten)