Wout van Aert boekte vandaag een iconische zege en bezorgde zijn geteisterde ploeg het zeer gewenste succes. De Belgische kampioen soleerde na een dubbele beklimming van de Kale Berg naar ritwinst in de Tour

Ook ploeggenoot Jonas Vingegaard verraste vandaag. Hij koos in de slotfase op de Ventoux voor de aanval. Aanvankelijk loste hij zelfs Pogacar, maar in de straten van aankomstplaats Malaucène achterhaalde deze hem toch. Vingegaard (7e) klom in het algemeen klassement naar plaats 3 achter Pogacar en Uran. De ploeg Jumbo-Visma heeft vanavond wat te vieren.

Klimmer Mike
In de elfde etappe reed Mike reed bijna de hele dag mee in het peloton der favorieten en werkte 'in steun' voor Van Aert en Vingegaard. Pas tijdens de tweede beklimming van de Ventoux moest Mike lossen. Hij arriveerde als 58e in een groepje met o.a. Nibali, Geoghegan Hart. Hun achterstand bedroeg ongeveer 25 minuten. In het algemeen klassement steeg Mike naar plaats 107.

Met vijf man verder
Even na het begin van de etappe verscheen het gevreesde woord abandon achter de naam van een renner. Met hoge snelheid viel Tony Martin in een sloot en moest even later plaatsnemen in de ambulance. Dat is al de derde renner van Jumbo-Visma die door een valpartij de Tour moet verlaten. Gesink en Roglic gingen hem voor. Behalve Martin moesten vandaag zes anderen de strijd staken.

Tot de tweede keer Ventoux zat je bij de favorieten. Klimmer geworden?
"Haha, Het ging wel goed, ja. Ik heb onze mannen wat kunnen bijstaan."
Een werkelijk gouden dag voor de ploeg, maar wel afscheid van Tony. Hoe voelt dat?
"Ja, beslist een domper op de feestvreugde, want Tony doet werk voor drie."
Jumbo doet weer mee!
"Ga ik echt aan de bak moeten komende dagen."

 

Mikes statistieken na de 11e etappe (woensdag 7 juli)
Daguitslag 58e op 24:38 minuten van de winnaar
Algemeen klassement 108e op 1:59:01 uren
Algemeen Ploegenklassement 5e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 3e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 156 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 5 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 1826 (11 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1577,6 (10 ritten)