"Ik wil Mike Teunissen bedanken, want hij heeft mij zeer goed afgezet", aldus Wout van Aert na de finish in Valence. Mike toonde zich in de spannende finale weer de ideale lead-out voor zijn ploeggenoot die veel sprinters achter zich liet, maar bleef steken op een half wiel achter Cavendish.  "Geen excuses, hij was sneller", verklaarde Wout.

Waaiers
Mark Cavendish boekte zijn 33e ritzege in de Tour de France, na een massasprint in de tiende etappe. Nadat de voorspelbare vroege vluchters waren gegrepen, viel het peloton door waaiers in verschillende groepen uiteen. Mike en zijn ploeggenoten streden voortdurend mee aan het front en handhaafden zich gemakkelijk in de eerste waaier, die mocht sprinten voor de zege. Mike werd uiteindelijk 59e, ook Vingegaard en Kruijswijk zaten in het eerste peloton.

Groen en geel
Geletruidrager Tadej Pogacar zat ook in de voorste groep en verloor geen tijd in het algemeen klassement. Cavendish is nu nog wat steviger leider in de puntenstand.

Valpartij
66 km voor de aankomst veroorzaakte een wegversmalling een valpartij van een tiental coureurs, onder wie Mike en Wout van Aert. Na een fietswissel van Mike keerden beiden met enkele mannen van Ineos snel terug in de grote groep.

Interview bij NOS
Voor de start mocht Mike voor de NOS-microfoon vertellen over zijn rol in deze Tour: Vingegaard helpen en Van Aert afzetten in de sprint. Bekijk het interview hier.

 

Tevreden over de lead-out? "Die was zich toch wel oke, toch?"

Valpartij vandaag? "Beetje schaafwonden, maar gelukkig niet zo erg."

6 juli vandaag. Nog gedacht aan het geel van Brussel? "Nee, alleen een krantenknipsel dat iemand vanmorgen appte, herinnerde mij eraan."

Morgen 2 x Ventoux. Zie je ertegen op? "Twee die berg op. nog nooit gedaan. Ik ben wel benieuwd eigenlijk. Ik zie er niet tegen op."

Ventoux
Morgen wacht de renners een zware opgave als twee keer de mythische Mont Ventoux beklommen moet worden. Na de tweede passage staat het peloton een afdaling van ruim 20 kilometer te wachten, waarna de streep in Malaucène ligt.

 

 


Mikes statistieken na de 10e etappe (dinsdag 6 juli)
Daguitslag 59e in dezelfde tijd als winnaar
Algemeen klassement 122e op 1:36:01 uren
Algemeen Ploegenklassement 7e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 4e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 164 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 6 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 1627,1 (10 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1776,5 (11 ritten)