In koude en kletsnatte etappe naar Tignes reed Mike met zijn ploegmaats tot op de Col du Pré – een klim van buitencategorie op 65 km van de aankomst – in het peloton met alle klassementsmannen. Daar echter gaf Wout van Aert zijn klassementsaspiraties op en verdween hij samen met Mike en Steven Kruijswijk uit het zicht.

Veilig in de bus
Uiteindelijk kwamen ze mooi op tijd binnen in een bus van 70 man, op ruim 31 minuten van winnaar Ben O'Connor (AG2R). De eerste hiervan was Sepp Kuss op plaats 60, Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Mike en Tony Martin kregen de plaatsen 66, 86, 101 en 112.

Tijdslimiet
In de Alpenrit van vandaag trokken de renners over maar liefst vijf gecategoriseerde klimmen. Werk voor klimgeiten en voor veel renners is dan zaak op tijd binnen te komen. De laatsten – Campenaerts, Jansen, Wallays en Van Avermaet – hielden slechts 4 seconden over … Zes renners arriveerden te laat en kregen de vermelding OTL.

Niet vertrokken
Vanmorgen werd duidelijk dat Promoz Roglič niet meer zou starten. Hij heeft te veel last van zijn blessures en richt zich nu op andere doelen. Ook Mathieu van der Poel tekende het startblad niet meer. Voor hem wachten de Olympische Spelen.

Bollentrui
Wout Poels deed vandaag een poging om zijn bollentrui te verdedigen, maar moest op een klim lossen en op. Nairo Quintana is de nieuwe leider is het bergklassement. Pogacar blijft in het geel. Cavendish in het groen.

Afgezien vandaag? "Jazeker, vooral het begin was lastig."
Op de klim van buitencategorie lieten jullie de groep gaan en verdwenen jullie uit beeld? "Toen zijn we rustig naar de finish gereden in een grote groep."

Wat betekent het afstappen van Primoz? "Ja dat is niet leuk, maar we moeten door."

Krijg je nu een ander rol? "Ik ga voor Wout de sprints aantrekken, denk ik."

Toe aan een rustdag? "Haha, ik weet niet wat ik daarop moet zeggen … 😂😂"

Rustdag
Morgen hebben de renners rustdag in de aankomstplaats TignesDinsdag staat een vrij vlakke etappe op het programma waarin de sprinters waarschijnlijk een kans krijgen. Maar het kan ook gebeuren dat de mistral in de slotfase zorgt voor waaiers.  

Mikes statistieken na de 9e etappe (zondag 4 juli)
Daguitslag 101e op 31:37 minuten
Algemeen klassement 127e op 1:36:01 uren
Algemeen Ploegenklassement 7e
Eerste renner Jumbo-Visma Jonas Vingegaard 4e op 5:32 minuten
Aantal renners nog in koers 165 (gestart 184)
Aantal Jumbo-Visma renners 6 (gestart 8)
Tot nu toe verreden kilometers 1436,4 (9 ritten)
Hoeveel kilometers nog te doen 1967,2 (12 ritten)