Op zaterdag 26 juni gaat in Brest de 108e editie van de Tour de France van start. We spraken Mike over zijn derde deelname. Eerder nam hij in 2017 deel. Hij werd toen 129e op 3:43,52 uur van de winnaar. In een bijzonder succesvolle Tour voor Team Sunweb, waarvan hij toen deel uitmaakte. Warren Barguil won twee ritten en het bergklassement. Michael Matthews won ook twee etappes en het puntenklassement.

De Tour van 2019 zullen we niet snel vergeten. Mike won de eerste etappe in Brussel en ook met het Team Jumbo-Visma de ploegentijdrit op de tweede dag. Hij droeg daardoor twee dagen de gele leiderstrui. Het team won in totaal vier ritten In het eindklassement werd hij 101e op 3:06,54 uur van Egan Bernal.

Dit jaar zullen de ploegleiders: Grischa Niermann, Frans Maassen en Arthur van Dongen de volgende renners meenemen naar Frankrijk: Roglic, Kruijswijk, Kuss, Gesink, Vingegaard, van Aert, Martin en Mike dus.

Vraag: Wat kun je zeggen over je eigen rol binnen de ploeg? Mogen we deze tweeledig zien in de ondersteuning voor Roglic (klassement) en Van Aert (sprints)?
Mike: "Eigenlijk drieledig want naast die taken zal ik ook nog de koers moeten controleren, samen met Tony. Dat is natuurlijk wel veel te veel op één dag dus het zal inderdaad voornamelijk ondersteunen van Roglic worden en koers controleren. Maar vooral het helpen van Primoz. De Tour is natuurlijk geweldig nerveus en je vecht eigenlijk de hele dag voor je positie. Nu is het dus vooral mijn taak om te zorgen dat Primoz altijd goed zit. Zodat hij zelf zo weinig mogelijk energie verspeeld."

Vraag: Waarschijnlijk wordt het moeilijk om een eigen kans te grijpen, maar je weet maar nooit. Zie je ergens ritten, die op je lijf zijn geschreven?
Mike: "Ik heb niet eens gekeken, maar vanuit de ploeg is dat eigenlijk nooit ter sprake gekomen. Ik mijn handen meer dan vol hebben aan de bovenstaande taken. Dus dan nog met een eigen agenda rondrijden is niet de bedoeling en ook niet mogelijk."

Vraag: Kijk eens mee in het routeschema. In de eerst vijf dagen een aantal lastige aankomsten waarin de 'punchers' worden verwacht. In het weekend 3 en 4 juli al flink bergop. Dus al gelijk iedere dag gefocust blijven. Eens?
Mike: " Ja zeker, maar dat hoort eigenlijk ook gewoon bij de Tour. Je moet sowieso ieder dag gefocust zijn. En zeker nu we mannen hebben die geen tijd mogen verliezen. Ik ben benieuwd hoe de eerste week zal verlopen. Vooral in Bretagne gaat sowieso wel al iets van verhoudingen blootleggen. Al zal het nog beperkt zijn."

Vraag: In de tweede week opnieuw drie bergritten en een aantal overgangsetappes. En dan in de slotweek drie bergritten en een tijdrit. Waarschijnlijk de belangrijkste week met de beslissing. Wat verwacht je van je eigen vorm in de laatste week?
Mike: "Ik hoop niet dat ik iedere dag op kop moet rijden, want dan zal het 'nekkie' er wel af zijn, Ben ook niet zo bezig met wat er nog komen gaat. Ik moet alles geven om te zorgen dat de mannen zeker in de eerste helft van de Tour geen tijd verliezen. Hoe ik me dan voel is minder van belang. Tenminste als je naar het algemene plaatje kijkt en niet door de bril van supporter."

Vraag: Je gaf al aan dat het bergop goed gaat. Als jullie in de positie komen om op kop te controleren, welke rol krijg je dan?
Mike: "Haha, ja relatief beter bergop natuurlijk. De jongens met wie ik in de ploeg zit hebben allemaal eens top twintig in de Tour gereden. En dat is absolute wereldklasse! Daar kom ik nog gewoon een halve watt per kilo te kort voor. Dus ik zal nog altijd degene zijn die als eerste aan de bak moet. Waarschijnlijk zelfs tot aan een klim om vervolgens met de eerste gelosten naar boven te kunnen rijden."

Vraag: Niermann gaf al in de interviews aan om 'anders' te koersen en minder dominant te zijn. Er zijn natuurlijk meer kapers op de kust om verantwoordelijkheid te nemen. Welke vijf zie je in Parijs bovenaan staan?
Mike: "Ja Primoz natuurlijk, en dan wordt het kijken naar de Ineos-mannen, Tadej Pogačar en ook Julian Alaphilippe denk ik."

Vraag: Waar kijk je in deze Tour écht naar uit ? En wat zou je tussen 26 juni en 18 juli willen overslaan als je mocht kiezen?
Mike: "Het is af en toe uitkijken naar de rustige dagen, de wandeletappes en de ritten zonder al te veel stress. Zodat ik ook een relatief makkelijke dag kan hebben. Maar ik vrees dat die er niet veel zijn."

Vraag: Het jaar 2020 verliep door corona en de knieblessure niet zoals gewenst. Begin 2021 nog eens de valpartij op het trainingskamp met fikse gevolgen. Hard gewerkt om terug te komen en de vorm lijkt eraan te komen. Wanneer ben je tevreden in Parijs?
Mike: "Als Primoz de Tour wint! Voor mij zijn deze weken niet iets met een eigen ambitie. We hebben nu een doel, die dat overstijgt. En als ik daar deel van kan uitmaken dan zou dat het heel mooi zijn."

Vraag: Wil je zelf nog iets kwijt aan de supporters en de lezers van de website?
Mike: "Ja, de Tour is geen normale wedstrijd. Ik heb nu een volledig ondersteunende rol. Je hoeft dus ook niet te gaan zoeken naar persoonlijke uitslagen. Dat is simpelweg niet mogelijk. Als we de Tour weten te winnen dan kan ik mooi zeggen dat ik er bij was en er een aandeel in had. Dat is wat mij betreft veel mooier dan ergens een keer een zesde plek behalen in een sprint. Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan en ik heb er in ieder geval veel zin in, hopelijk jullie ook?"