De klimmers moesten in deze Ronde van Hongarije wachten tot dag vier. De renners, die voor een goed klassement gingen, moesten vandaag bij de les zijn. In de langste etappe van deze vijfdaagse was de finish getrokken op een slotklim van meer dan twaalf kilometer aan 5,6 %. Mike speelde geen rol van betekenis en hielp Gijs Leemreize in het begin van de klim.

Ook deze vroege vluchters zonder succes
Een aantal renners probeerden vroeg te ontsnappen, om zo met voorsprong aan de klim te kunnen beginnen. Het plan van Paterski, Kurek, Rikunov en Gilles De Wilde lukte echter niet. Alhoewel zij enkele minuten voorsprong van het peloton kregen, zat hun vlucht er al op nog voor het begin van de klim naar Gyöngyös-Kékestető.

Ook leider Bauhaus reed op dat moment niet meer in de voorste groep. Hij won wel nog de eerste tussensprint in het begin van de etappe en sprokkelde drie seconden boni. Mike schoof mee en werd tweede en kreeg ook nog twee seconden. Het was -wat later bleek- echter niet belangrijk voor het algemeen klassement.

Slotklim met BikeExchange en Caja Rural
In de klim nam BikeExchange het initiatief. Op drie kilometer van de meet nam het Spaanse Caja Rural-Seguros deze rol over en rolde de loper uit voor de Colombiaanse klimmer Garcia. Deze werd echter op vijfhonderd meter voor de top achtergelaten door etappewinnaar Damien Howson, die de Belg Ben Hermans negen seconden voorbleef. Howson neemt ook de leiderstrui over van Bauhaus. Jumbo-renner Gijs Leemreize werd de beste Nederlander op een vijftiende plaats. Hij schuift door naar een 13e plaats in de tussenstand. Mike werd 50e en staat nu 45e in het klassement op 4:30 minuten van Howson.

Morgen korte rit in Boedapest
Mike hielp Leemreize bij het kiezen van zijn positie bij de slotklim. "Ik wilde eigenlijk nog tot de echte klim meegaan en hem daar mooi afzetten. Maar dat lukt niet écht. Ik moest op 8,7 kilometer van de streep uit de groep sturen en ben toen op eigen tempo naar boven gereden. Ik verloor daarin ongeveer 4,5 minuut. Dat is echter niet belangrijk. Ik zit nog steeds in opbouw en kijk nu uit naar de korte etappe morgen in Boedapest. Een rit van bijna 93 kilometer, waar we waarschijnlijk voor de vierde keer gaan sprinten deze week. Opnieuw probeer ik Olav (Kooij, red.) in een goede uitgangspositie te brengen."