Mike bolde als 55e over de finishstreep in Kaposvár. In de eerste etappe van de Ronde van Hongarije offerde hij zich op voor zijn ploegmaat Olav Kooij. Het jeugdige talent van Jumbo-Visma kon echter niet voluit sprinten omdat hij klem zat tegen de dranghekken. Hij werd uiteindelijk zevende. Phil Bauhaus won de massasprint en versloeg  Jakub Mareczko en Jordi Meeus. Bauhaus werd tevens de eerste leider.

Start in badplaats Siófok
De organisatie had voor de ploegenvoorstelling van gisterenavond en de start van de eerste rit de bekendste badplaats van Hongarije aan de zuidoever van het Balatonmeer uitgekozen. Hoewel de Hongaarse thermometer meer als twintig graden aangaf, was het niet altijd prettig koersweer. Af en toe viel er tussen Siófok en Kaposvár wat druilerige regen. Op het traject over 173 kilometer lagen slechts 1000 hoogtemeters met in de eerste koershelft een beklimming van derde categorie.

Van den Bossche, Sevilla en Stosz in de ontsnapping
Na zo’n twintig kilometer ontsnapten de 20-jarige Fabio Van den Bossche van Sport Vlaanderen-Baloise. Hij kreeg gezelschap Pablo Sevilla (Spanje) en Patryk Stosz (Polen). Ze namen een maximale voorsprong van 3:20 minuten en verdeelden de punten voor het sprint- en bergklassement.

Massasprint en zevende plaats voor Kooij
Het peloton bracht  - bij het begin de tv uitzending – de voorsprong terug tot anderhalve minuut. Zeven kilometer voor de finish waren de drie eraan voor de moeite. Het Jumbo-Visma treintje zat toen al enkele kilometers op de tweede rij. In de laatste serieuze bocht voor de streep op vijf kilometer van de witte kalklijn kwamen ze op kop. Mike deed hierin de lead-out voor zijn jongere ploegmaat Kooij tot op zo'n 400 meter voor de finishlijn, waarna hij zich liet terugzakken.

Goed om terug te zijn in het peloton. "Het verliep vlotjes."
Mike: "Eigenlijk wel een rustig dagje met een beetje regen onderweg. Maar dat mocht de pret niet drukken. Verder was het een klassiek beeld, opmaken voor de finale. Die was weer bijzonder hectisch. Toch lukte het ons aardig om goed in de laatste kilometer te komen. Olav raakte mijn wiel kwijt en ik had zelf niet echt overschot om nog zelf aan te gaan. Dus daarna stuurde ik naar links en liet me terugzakken. Olav kwam een beetje opgesloten waardoor hij slechts zevende werd. Het was weer goed om in het peloton te zitten, dat ging vlotjes. Maar moet nog wel wat aanscherpen natuurlijk."