Wie is Tim Heemskerk?
"Ik ben Tim Heemskerk en kom uit Brunssum. Na het Atheneum ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren aan de Universiteit te Maastricht. Mijn studies combineerde ik eerst met wegwielrennen en later met mountainbiken. Ik denk dat ik best aardig kon fietsen, kon af en toe eens een koersje meepakken maar wist eigenlijk niet wat en hoeveel ik ervoor moest doen. Om te leren hoe het lichaam werkt ben ik gaan studeren en renners gaan trainen en coachen. Zo heb ik mijn passie ontdekt. Na een periode van 7 jaar als bondscoach mountainbike werk ik nu bijna 2,5 jaar met veel plezier voor Team Jumbo Visma en dus ook met Mike."

Hoe ben je bij Jumbo-Visma terecht gekomen? Wat is je officiële functie?

"Vóór en na mijn periode als bondscoach mountainbike werkte ik voor mezelf als trainer en coach van sporters. Daarnaast werkte ik op project- basis voor onder andere USA Cycling tijdens de winterperiode in het veldrijden en soms ging ik met een ploeg mee op pad naar een wereldbeker mountainbike. Bijna twee jaar na mijn bondscoachschap belde Merijn Zeeman en hij wilde graag eens met me praten. Ik voelde toen al een tijdje dat ik toe was aan iets nieuws, dus zijn belletje kwam echt als geroepen. Mijn functie bij Team Jumbo Visma heet officieel: performance coach."

Inmiddels begonnen aan je derde jaar. Al vanaf het begin gekoppeld aan Mike. Is het toeval of hoe heeft deze match plaatsgevonden?Eigenlijk kreeg ik tijdens een van onze eerste bijeenkomsten een lijstje te zien met de renners waarmee ik aan de slag mocht gaan. Er zal vast en zeker ook gekeken zijn wie bij wie zou kunnen passen. Ik was erg blij dat ook Mike op dit lijstje stond. Ik had al veel over hem gehoord, maar ik had tot dan nog nooit echt met hem gesproken."

Kun je een globale schets geven van je samenwerking met Mike. Hoe ziet deze eruit?
"Als trainer en coach van Mike heb ik uiteraard veel contact. Dit in de vorm van bellen of soms dagelijks effe via de WhatsApp. Tijdens de voorbereidende trainingsstages zien we elkaar ook dagelijks, zo ook tijdens de aankomende hoogtestage te Sierra Nevada als voorbereiding op de Tour de France. Videobellen is tegenwoordig ook onderdeel van communicatie, maar dat doen we eigenlijk alleen als het een groepsgesprek betreft met bijvoorbeeld andere coaches."

We weten van Mike dat hij vooral 'het spelletje' zo leuk vindt. Maar is het ook iemand, die zijn trainingen serieus afwerkt. Moet je vaker motiveren of afremmen?
"Mike voert de geplande trainingen vaak heel erg goed uit. Uiteraard is het soms motiveren, bijvoorbeeld om iets harder te rijden tijdens een rustige training of juist ook afremmen, bijvoorbeeld bij bepaalde type intervaltraining of blokken waar het juist belangrijk is deze niet te intensief te doen. Tijdens koersen is het wel het type renner dat altijd nog net iets meer kan dan op training."

Tegenwoordig valt veel af te lezen uit de cijfers (lees: wattages). Klopt het dat daardoor de voorbereiding in wedstrijden steeds minder belangrijk is?
Tijdens wedstrijden zitten specifieke elementen die je alleen tijdens koersen kunt trainen/ aanscherpen, bijvoorbeeld het goed kunnen positioneren. Uiteraard kun je door middel van training, de juiste voeding en een goed herstel al een heel eind in de goede richting komen."

Mike komt nu terug van een behoorlijk zware blessure. Waar staat hij nu? Tussen het einde in Hongarije en de Tour liggen precies zes weken. Voldoende voor de eerste vormpiek?
"De afgelopen maanden heeft Mike een goede basis kunnen leggen en tijdens de laatste weken hebben we zijn trainingsvolume opgevoerd met daarin specifieke trainingsvormen belangrijk voor de aankomende koersen. Hij heeft intussen een goed niveau. De concurrentie staat echter niet stil en er wordt hard gekoerst, dus eigenlijk krijgen we in Hongarije beter zicht op waar hij ten opzichte van zijn concurrentie zal staan. Tijdens de periode hierna van ongeveer zes weken met hoogtestage en koersen gaan we zeker nog een flinke stap kunnen zetten. Ik heb er veel vertrouwen in dat hij een hoog niveau zal halen."

 Welke tops en tips zie jij als trainer bij Mike? Kortom: wat is goed en moet zo blijven en waar zijn verbeteringen nog mogelijk?
"Mike volgt over het algemeen de schema’s erg goed en in zijn communicatie is hij duidelijk en prettig om mee samen te werken. Soms mag hij er echter nog iets korter opzitten en meer aan de touwtjes trekken."

 Waar ga je Mike nog vergezellen vanaf nu tot aan de start van de Tour?
"Ik ben van 20 mei tot en met 3 juni met Mike op hoogte te Sierra Nevada. Daar waar de anderen richting Dauphiné vertrekken zal ik samen met Mike op hoogte blijven."