Na flink wat duurtrainingen op Luxemburgse bodem zal Mike morgen weer zijn Tacx mogen beklimmen. Hij zal samen met Antwan Tolhoek, Owen Geleijn en Olav Kooij het team Jumbo-Visma vertegenwoordigen in de virtuele Tour de France. Onlineplatform Zwift organiseert namelijk op drie opeenvolgende weekenden een virtuele editie van de Tour de France. In totaal zullen 23 mannenploegen in actie komen tijdens zes etappes. De organisatie kan bij de mannen rekenen op toppers als Chris Froome, Egan Bernal, Geraint Thomas en Greg Van Avermaet. De Virtual Tour de France bestaat uit zes etappes van ongeveer één uur.

De wedstrijden beginnen op zaterdag 4 juli en eindigen op zondag 19 juli.

Etappes
In Nederland en België is de virtuele Tour de France te volgen via de NOS, VRT, RTBF en Eurosport. De renners beginnen met twee etappes op het vulkanische fantasie-eiland Watopia. Watopia krijgt voor de Tour de France verschillende visuele toevoegingen, geïnspireerd op Nice, dit jaar de startplaats van de echte Tour de France.

De drie daaropvolgende ritten worden gehouden in de 'Franse wereld' van Zwift, speciaal ontworpen voor de Virtual Tour de France. De vijfde etappe wordt gemarkeerd als de koninginnenrit, gezien de finish aan Chalet Reynard, zes kilometer onder de eigenlijke top van de Mont Ventoux. De slotrit finisht op de Champs-Élysées in het centrum van Parijs.

Spelregels
Net als in de echte Tour de France, zullen de leiderstruien worden uitgereikt aan de leiders van het algemeen, berg-, sprint- en jongerenklassement. Ook is er een ploegenklassement. Alle klassementen worden opgemaakt op basis van een puntensysteem en zijn ploegenklassementen. Dit betekent dat ploegen renners tussen etappes kunnen wisselen.

Alle coureurs komen in aanmerking voor het scoren van punten voor hun team in elk van de respectievelijke categorieën. Een ploeg die aan kop staat in een specifiek klassement, heeft de vrijheid om één renner te nomineren om de iconische trui te dragen voor de volgende etappe. Bovendien zal na elke etappe ook een prijs worden uitgereikt voor de strijdlustigste renner.

Rittenschema van de virtuele Tour de France

- Zaterdag 4 juli, etappe 1: Nice, 36,4 km (4x een lokale ronde van 9,1 km, heuvelachtige etappe)
- Zondag 5 juli, etappe 2: Nice, 29,5 km (682 hoogtemeters, bergetappe)
- Zaterdag 11 juli, etappe 3: Noordoost Frankrijk, 48 km (vlakke etappe)
- Zondag 12 juli, etappe 4: Zuidwest-Frankrijk, 45,8 km (2x een lokale ronde van 22,9, heuvelachtige etappe)
- Zaterdag 18 juli, etappe 5: Mont Ventoux, 22,9 km (aankomst aan Chalet-Reynard, bergetappe)
- Zondag 19 juli, etappe 6: Paris Champs-Elysées, 42,8 km (6x een lokale ronde)

Inzamelen voor het goede doel
Zwift en ASO hopen met de Virtual Tour de France en de Virtual l’Etape du Tour de France zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Tour de France United zamelt geld in voor de volgende goede doelen: Emmaüs, Secours Populaire, Jeugdfonds Sport en Cultuur, BiJeWa en Qhubek.

Mike: "We zijn weer volop bezig. Afgelopen week met Timo (Roosen, red.) in Luxemburg flink wat duurwerk met wat beklimmingen gedaan. Op de laatste dag een rit van meer dan tweehonderd kilometer, waarbij we ruim zeven uur in het zadel zaten. Een mooie voorbereiding van de hoogtestage in de Franse Alpenm die woensdag begint. Ik ben aan aangenaam verrast door de rust, het landschap en de omgeving in Luxemburg. Ben wel benieuwd hoe mijn benen morgen voelen op de Tacx. Ik kreeg zojuist de deelnemerslijst binnen. Mooie concurrentie: Kwiatkowski, Stybar, Naesen, van der Poel, Impey, Van Aevermaet, Boasson-Hagen, Mads Oedersen, Matthews en Gorke Izagirre. Om er maar eens een paar te noemen."