Voorlopig geen koers!

Vanmiddag maakte de minister in België bekend dat Nokere Koerse, de Bredene Koksijde Classic, Dwars door de Westhoek, de Driedaagse Brugge-De Panne, de E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen niet zullen doorgaan op de geplande data. De federale overheid heeft beslist dat alle sportactiviteiten tot en met 3 april geannuleerd worden. Dat betekent dat alle Vlaamse voorjaarskoersen in het water vallen. Organisator Flanders Classics bevestigde vanavond het bericht.  

Het is nog niet bekend of de Ronde van Vlaanderen op zondag 5 april zal worden verreden, aangezien de overheid heeft besloten om alle sportmanifestaties in maart te schrappen. Eerder werden in Italië al Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo geannuleerd, terwijl er ook steeds meer koersen in Frankrijk en Portugal niet doorgaan.

Kort na dit bericht liet ook de organisatie van de Ronde van Drenthe weten dat de koers zaterdag niet doorgaat! De Nederlandse overheid heeft besloten om tot zeker tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd bezoekers af te lasten. Dat geldt dus ook voor de vrouwenwedstrijden op 13 en 15 maart.

Daardoor blijven er voor Mike geen koersen over in maart. Alternatieven zijn ook niet voorhanden. In een artikel in De Limburger (door Daniël Dwarswaard en Daan Hakkenberg reageerde Mike op de zoveelste afgelasting.

Mentaal best pittig!
“Dan denk je: waar train ik nu eigenlijk voor? Deze situatie voelt heel surrealistisch. Voor de duidelijkheid: de bestrijding en gevolgen van dit virus zijn natuurlijk sportoverstijgend”, zegt Mike. "Maar mentaal is dit voor een topsporter best pittig. Vanaf november leef je toe naar de momenten dat je er moet staan. Je zit er drie weken voor op een berg op Tenerife. En dan: boem, valt er steeds iets weg. Weet je, je bent als topsporter gemiddeld gezien vijf of zes jaar echt top. Als er dan één jaar wegvalt, is dat een heel groot deel. Maar ik moet het accepteren en nu dag per dag kijken.”

Mike zou eigenlijk vrijdag naar Drenthe vertrekken om daar morgen de Ronde van Drenthe te rijden. Ook door die koers is een streep gezet. “En dat was al het alternatief van het alternatief. Om toch maar een wedstrijd in de benen te hebben. Dit voelt gewoon heel maf. Ik hoop dat alles snel weer bij het oude is, maar sluit mijn ogen niet voor de realiteit. Topsporters zijn er altijd goed in om zichzelf voor de gek te houden. Je denkt toch steeds: niet deze koers, dan een andere koers. Maar nu is er zoveel onzekerheid.”

Update 13 maart 2020, 14:30 uur
Ook de Ronde van Italië wordt uitgesteld. Vanmiddag maakt de Hongaarse regering bekend dat de start in Boedapest wordt verboden. Daarop heeft de Italiaanse organisatie (RCS) besloten de rittenkoers uit te stellen.
De start was gepland op zaterdag 9 mei, waarbij het peloton de eerste drie dagen in Hongarije zou verblijven.
"Alle partijen willen samen zoeken naar een nieuw moment voor de Ronde van Italië. Zo kan die op een andere datum wel in Hongarije van start gaan", aldus organisator RCS.

Update 17 maart 2020, 20:30 uur
Ook koersorganisator ASO in Frankrijk heeft besloten om Parijs-Roubaix uit te stellen vanwege de verdere verspreiding van het coronavirus. Er wordt in samenwerking met de UCI gezocht naar een nieuwe datum op de kalender. Een paar dagen geleden liet de Vlaams minister van Sport, Bert Weyts al in een interview weten dat de Ronde van Vlaanderen opgeschort gaat worden. Ook voor dit wielermonument wordt naar een nieuwe datum gezocht. Organisator Flanders Classics bevestigde zojuist dit bericht.

Update 1 april, 18:45 uur
De UCI heeft vandaag bekendgemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen wielerwedstrijden worden verreden. Daarnaast is er een werkgroep ingesteld, die kijkt naar de contracten van renners en de situatie van de wielerploegen in deze moeilijke en onzekere tijd.
Verder bekijkt de UCI de mogelijkheden van de alternatieve kalender in 2020. "Maar dat zal niet eenvoudig zijn", aldus de Franse voorzitter David Lappartient.

 

 

Back to Top