De laatste etappe van de Tour de France is op de Champs-Élysées gewonnen door Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal was na 128 kilometer in en om Parijs de beste in de massasprint, voor Dylan Groenewegen. De eindoverwinning van Egan Bernal kwam niet meer in gevaar. De Columbiaan wordt op het eindpodium geflankeerd door ploegmaat Geraint Thomas en Mikes kopman Steven Kruijswijk.

Na de gebruikelijke fotoshoots, grappen, grollen en glazen champagne werd op tachtig kilometer van de finish het tempo opgevoerd door Team Ineos. Zij kregen het signaal van de organisatie dat vaart gemaakt moest worden in verband met de geplande finishtijd. Iets na 20.00 uur werd bij ondergaande zon de Champs-Élysées opgedraaid voor acht inmiddels wel bekende rondes.

Een kwartet probeert het toch nog op de Champs-Élysées

Omar Fraile was daar de allereerste aanvaller, samen met Tom Scully. Nils Politt en Jan Tratnik sloten bij hen aan en zetten daarmee de sprintersploegen aan het werk. Het viertal hield ongeveer 35 kilometer stand en pakte dertig seconden. Ze werden -zoals altijd in de slotrit op de Champs-Élysées gegrepen. Ook Greg Van Avermaet probeerde het nog met een ultieme aanval bij het begin van de slotronde. Maar het was niet meer dan een kleine speldenprik.

Ewan opnieuw sneller dan Groenewegen

Deceuninck-Quick-Step leek de beste lead-out te hebben voor Elia Viviani, maar zij werden verrast door een vroege sprint van Edvald Boasson Hagen. Dylan Groenewegen moest van ver komen. De Nederlander had nog wel de kracht om links van de weg voorbij Niccolò Bonifazio en Maximiliano Richeze te sprinten, maar aan de andere kant van de weg schoot Caleb Ewan naar de ritzege. Voor de Australiër is het zijn derde ritzege in zijn eerste deelname aan de Tour de France. Voor zijn ploeg Lotto Soudal was het al de vierde overwinning, omdat ook Thomas De Gendt nog een etappe wist te winnen.

We keken met Mike nog snel terug naar deze voor hem onvergetelijke Tour, waarin hij de eerste rit won, met Jumbo-Visma de ploegentijdrit won en twee dagen de gele trui droeg. Een bijzondere en historische prestatie.

Wat is voor jou hét moment van de Tour ?
Mike: "Ja, vooral de gele trui. Dat is in principe nog unieker dan een ritwinst, maar goed alles samen is natuurlijk niet normaal."

Je hebt de Tour in 2017 uitgereden en nu weer. Kun je deze twee vergelijken qua fitheid in Parijs ?
Mike: "Denk ongeveer hetzelfde, de eerste dagen waren nu natuurlijk veel vermoeiender. Bovedien was de eerste week nu veel lastiger. Ik merk wel dat ik wat meer overschot heb in de bergen."

Tom Dumoulin hield niet zo van huldigingen. Jij wel? Er staat je wat te wachten de komende twee weken.
Mike: "Nee, dat hoeft voor mij ook niet allemaal. Ik ben de afgelopen maanden amper thuis geweest En de komende weken staat mijn agenda nog vol met criteriums, gewone wedstrijden en andere plichtplegingen. Ik kijk dus vooral uit naar het moment van rust."

Welke etappezege in Tour vond je het mooist in deze Tour, buiten de vier Jumbo-Visma zeges?
Mike: "Misschien wel die van Julian Alaphilippe! Nota bene toen ie me uit het geel reed, ik ken ‘m natuurlijk een beetje en vond het mooi dat hij het was die de gele trui afpakte. He was een erg knappe prestatie om in Épernay het peloton voor te blijven."

We zien je heel vaak als één van de laatste van start gaan. Je bent toch niet bijgelovig of wel ?
Mike: "Haha nee, maar met deze temperaturen snap ik niet waarom ik al een kwartier buiten zou moeten staan wachten."

Kon je ook na de derde etappe merken dat je gele-trui drager was geweest ? Waaraan bijvoorbeeld?
Mike: "Nee dat viel goed mee, en dat was ook wel lekker eigenlijk. Nog wel een aantal dagen felicitaties gekregen natuurlijk, maar langzamerhand werd het weer normaal."

Waar verheug je je op als je maandag thuis bent ? Wat ga je zeker (niet) doen ?
Mike: "Ik ga niet eens thuis komen denk ik, want het wordt de komende dagen nog steeds druk. Ik verheug me op de rust, maar die is de komende weken natuurlijk nog ver te zoeken."

Kun je eens vertellen wat je nog doet als je in Parijs over de streep gaat ?
Mike: "Afsluiten met de hele ploeg Jumb0-Visma en dan gaan we nog eten bij de ambassade meen ik. Vervolgens maandag richting Boxmeer."

Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van de website?
Mike: "Ja zeker. Ik wil iedereen bedanken voor alle support de laatste drie weken. En ik hoop tot ergens op één van de criteriums."

Mikes statistieken Tour 2019
Uitslag dagklassement 21e rit: 27e in dezelfde tijd van etappewinnaar Caleb Ewan
Algemeen klassement: 101e op 3:06:54
Puntenklassement: 13e
Ploegenklassement: 7e
Verreden kilometers: 3372,8 km van de 3372,8 km in 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 6 renners
Totaal aantal renners uitgereden: 155; uitvallers: 21