"We proberen Steven een handje toe steken", meldde Mike vanmiddag in Albertville voor de start van de beslissende, door de weersomstandigheden ingekorte bergrit naar Val Thorens. En ze hielden woord, de mannen van Jumbo-Visma. Direct na de start bleven Mike en Amund Jansen bij Steven Kruijswijk om hem veilig door de aanloop naar de klim te loodsen. Nadat deze zich al fietsend had ontdaan van een ondershirt, was hij klaar voor het strijdplan.

Lead-out naar de klim
Op kop van het peloton zette Steven zich in het spoor van de lead-out. Snoeihard ging het naar het boven en veel renners moesten lossen. Toen Amund zijn werk erop zat, nam Mike over en was hij enige tijd aanvoerder van het geel-zwarte rijtje (foto Cor Vos): Mike, George, Laurens en Steven.

Met het oog op morgen
Met nog 29 km te gaan moest Mike uitsturen en tegelijk wachtte zijn volgende opdracht. Samen met Amund Jansen en Dylan Groenewegen zo fris mogelijk boven geraken, want na de lange busreis naar Parijs staat morgen de prestigieuze sprintetappe op de Champs-Élysées op het programma. In het gezelschap van Amund (153), Dylan (152) bereikte  Mike vandaag als 149e de finish. In het algemeen klassement staat hij nu 101e.

"Nadat ik Steven had afgezet, was mijn enige opdracht nog veilig boven komen", zegt Mike vanaf de bergtop. Wist je iets van het koersverloop? "Nee, we kregen geen info. De afstand is te groot voor de communicatie. Net voor de meet hoorden we dat de derde plaats binnen was. En dat was toch een doel op zich! Wat verwacht je morgen? S P R I N T E N!

Spannend
Uiteindelijk bleef Nibali als enige over van de vroege vluchters en arriveerde hij solo in Val Thorens. Spannender voor de Tourvolgers was de vraag of Kruijswijk nog naar het podium kon wippen. Dankzij George Bennett en een uitmuntende Laurens De Plus werd op 13 kilometer van de finish de vraag beantwoord: Julian Alaphilippe, tot dat moment tweede in het klassement, botste nu echt op zijn limieten en moest lossen.

Podiumplaats
Nadat ook De Plus moest lossen, toonde Kruijswijk zijn  klasse en liet zich niet meer verrassen door zijn concurrenten. Het Jumbo-Visma-plan was gelukt: Steven derde op het podium in Parijs. Bernal is eindwinnaar voor zijn ploegmaat Thomas.

Mikes statistieken:
Uitslag dagklassement 20e rit: 152e 
Algemeen klassement: 101e op 3:06:54 van Egan Bernal
Ploegenklassement: 7e
Verreden kilometers: 3352.8 km van de 3480,8 km (nog 128 km) 
Verreden etappes: 20 van de 21 etappes 
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 6 renners 
Totaal aantal renners in koers: 155 (van de 176) 
Morgen 21e rit, een vlakke etappe van  Rambouillet naar Parijs over 128 km.