De tweede Alpenrit ging van start in Saint-Jean-de-Maurienne en eindigde in Tignes na 126,4 kilometer. Zou in Tignes eindigen, want de 19e etappe werd vroegtijdig geneutarliseerd. Daardoor werd Val d'Isere het eindpunt van deze rit. Hevige hagelbuien met modderstromen maakte het onmogelijk om veilig de oversteek te maken naar de slotklim naar Tignes. De tijden van de doorkomst over de Col de l’Iseran (37,5 kilometer voor de streep) werd aangehouden voor het samenstellen van het algemeen klassement. Egan Bernal reed toen aan de leiding en neemt de gele trui over van Alaphilippe. Er werd geen ritwinnaar uitgeroepen.

Korte etappe, dus vuurwerk vanaf de start

Pello Bilbao, Jesus Herrada, Dan Martin en Vincenzo Nibali zorgden gelijk voor de schifting na de start en waren als eerste op de top van de Côte de Saint-André, de eerste klim van de dag. Onderweg naar de tweede klim sloten echter meerdere renners aan. Rigoberto Uran (op 5:33) en Alejandro Valverde (op 5:58) waren de best geklasseerde renners. Intussen verliet Thibaut Pinot met een dijbeenblessure de Tour. De vluchters hadden rond halfkoers twee minuten te pakken op het peloton. Op de Col de I'seran (het dak van de Tour, 2764 meter) zette de Ineos-troepen de Nederlander Dylan van Baarle op kop. En op tien kilometer onder de top bestond de groep met klassementsrenners uit nog amper 20 renners. Ook Wout Poels gaf nog een flinke snok aan het tempo, toen van Baarle parkeerde.

Bernal als eerste op Col de I'Iseran

Op zes kilometer van de top versnelde de Columbiaan Egan Bernal (Ineos) en hij slokte ook alle vroege koplopers op. Ook kraakte de gele trui. Julian Alaphlippe verloor steeds meer terrein. Op de top had Bernal een minuut op Thomas, Kruijswijk en Buchmann. Alaphilippe zat daar weer een minuut achter. Op dat moment zagen we op tv de eerste beelden van de skiplaats Val d'Isère. Door extreme weersomstandigheden was een deel van de route niet langer begaanbaar, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de koers stil te leggen. De tijden van doorkomst op de Col de l’Iseran werden als uitgangspunt genomen voor het klassement en daarmee nam Bernal de gele trui over van de Franse held Alaphilippe. Er werd geen ritwinnaar aangewezen.

Dagje met Amund en Dylan
Mike werd in de beginfase gelost en bleef de hele dag -samen met Amund Gröndahl Jansen- bij sprinter Dylan Groenewegen. Mike reageerde snel vanuit het hotel in Tignes. Mike: "Ja, dat was gelijk een flinke groep, die werd gelost. En daardoor ook een mooie grupetto. Net onder de top hoorde we dat we konden instappen en dat de etappe was gedaan. Jammer, want met de afdaling en de slotklim was het niet ver meer. Ik voelde me wel oké vandaag, maar natuurlijk ook niet super meer. Maar dat lijkt me logisch na drie weken Tour. Helaas kon ik mijn supporters uit Ysselsteyn niet meer begroeten aan de finish, want daar ben ik niet meer geraakt, althans niet op fiets. "

Mikes statistieken:

Uitslag dagklassement 19e rit: geen daguitslag
Algemeen klassement: 95e op 2:46,21 van Egan Bernal
Ploegenklassement: 7e
Verreden kilometers: 3222,8 km van de 3480,8 km (nog 258 km)
Verreden etappes: 19 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 6 renners
Totaal aantal renners in koers: 155 (van de 176)
Morgen de twintigste rit, een bergetappe Albertville naar Val Thorens over 126,5 kilometer.