Mike zat vandaag opnieuw mee met de vroege vluchters. Opnieuw een grote groep van 34 renners. De achttiende rit was de eerste rit door de Alpen met drie zware cols (Col de Vars, de Col d'Izoard en de Galibier) op het menu. Ook de Columbiaan Nairo Quintana was mee in deze vlucht en wist op de Galibier zijn concurrenten achter te laten. Hij zette Romain Bardet als tweede op 1,5 minuut achterstand. De andere favorieten kwamen op 5 minuten en 18 seconden binnen. Alleen Egal Bernal zat daar 32 seconden voor. Mike finishte zeer netjes als 41e. Julian Alaphilippe is nog steeds de leider in deze 106e editie van de Tour de France.

Amund Janssen en Mike in kopgroep
Het ging bij de start vooral over de uitsluiting van Tony Martin en Luke Rowe. Verder werd de Jumbo-Visma nog eens verrast door een bloedcontrole op slechts veertig minuten van het startschot. Zowaar geen lekker begin van de dag. Pas na vijftig kilometer koers kregen 34 renners de zegen van het peloton, net als gisteren in de etappe naar Gap. Dit keer met verschillende sterke klimmers zoals Nairo Quintana, Romain Bardet, Adam Yates, Lennard Kämna en Michael Woods. Maar ook Wellens, Benoot, Van Avermaet, Pauwels en De Buyst. En ook Mike en zijn ploegmaat Amund Jansen waren dus attent mee.

Tempo omhoog op Col d'Izoard
Op de Col de Vars bleef alles bij elkaar, zowel vooraan als ook in het peloton. Net voor de Col d'Izoard kwam er wel actie. De strijdbare Van Avermaet versnelde en moest anticiperen en ontsnapte met Julien Bernard. Ook in het peloton kwamen de Movistar-mannen op kop de het tempo vloog de hoogte in. Waarschijnlijk voelde Mikel Landa zich goed. Van Avermaet moest vooraan lossen en ook Bernal werd nog op de top voorbij gereden door Caruso en Bardet. De Fransman heeft inmiddels zijn zinnen gezet op de bolletjestrui.

Quintana versnelt op steile stroken Galibier
Op de steile stroken van de twintig kilometer lange Galibier viel Quintana aan en liep ook steeds meer uit op zijn eerste achtervolgers Bardet en Lutsenko. Bij de favorieten ontsnapte Bernal nog en moest Alaphilippe juist voor de top van de Galibier lossen. Hij maakte de achterstand snel goed in de afdaling. De verschillen tussen de zes favorieten voor de Tourzege blijven minimaal.

Mike: "Het was wel ons plan om mee te zitten in de vlucht om zo in de tussenstukken van waarde te zijn voor Stevie. Samen met Amund (Janssen, red.) konden wij de eerste twee cols overleven. Op ongeveer zes kilometer van de top van de Col d'Izoard moest ik alleen lossen. Later kwam ik weer bij Amund en ook bij onder andere Izaguirre en Henao. Voor de Galibier kwamen we bij de groep Kruijswijk uit. Daar heb ik nog even kunnen helpen. Op veertien kilometer van de top moest ik lossen lossen en vervolgens ben ik naar de streep getuft. "

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 18e rit: 41e op 20:36 minuten van winnaar Quintana
Algemeen klassement: 90e op 2:22:20 van Julian Alaphilippe
Ploegenklassement: 7e
Verreden kilometers: 3096,3 km van de 3480,8 km (nog 384,5 km)
Verreden etappes: 18 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 6 renners Totaal aantal renners in koers: 156 (van de 176)
Morgen de negentiende rit, een bergetappe van Saint-Jean-de-Marienne naar Tignes over 126,5 kilometer.