1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Europees kampioen Matteo Trentin heeft de heuvelrit van de Pont du Gard naar Gap over 200 kilometer gewonnen. De Italiaan was mee met de vroege vlucht met vierendertig renners, die de 'zegen' kreeg van het peloton. Op ruim tien kilometer van de finish reed Trentin weg uit de afgeslankte kopgroep om vervolgens op knappe wijze in Gap de vierde zege van Mitchelton-Scott te laten bijtekenen.

Col de la Sentinelle en grote groep vluchters

De Col de la Sentinelle op 8,5 kilometer kon wellicht voor wat opschudding zorgen. Maar op papier moest dit een dag worden voor de baroudeurs en sterkere sprinters. Een stevige groep van 34 renners reed in de beginfase weg met daarbij o.a. Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Dylan Teuns, Matteo Trentin, Jasper Stuyven én Rui Costa. De Franse wildcards Arkéa Samsic en Total Direct Energie hadden de slag gemist en zetten zich meteen op kop van het peloton. Dit leek op een soort strafexpeditie, maar ook zijn hielden dat niet lang vol. Meurisse was op de negentiende plaats de best geklasseerde renner vooraan, maar wel al op bijna een half uur van gele trui Julian Alaphilippe.

Plensbui zorgt voor verkoeling

Na een hevige plensbui van korte duur ontstond bij een voorsprong van 14 minuten een nieuwe kopgroep van elf renners: Gougeard, King, Van Avermaet, Trentin, Izagirre, Perichon, Skujiņš, Oss, Stake Laengen, Asgreen en Scully. Zij sloegen een gaatje op de eerste achtervolgers. Vlak voor de Col de la Sentinelle dunde deze groep nog eens uit en Matteo Trentin begon solo aan deze laatste klim. De Europese kampioen leek sterk op deze heuvel van derde categorie. Hij kwam als eerste over de top met dertig seconden op Asgreen, die inmiddels op én over de Fransman Perichon was gegaan. De Italiaan hield stand en kwam solo over de finish. Asgreen kwam op ruim een halve minuut als tweede over de streep. Greg Van Avermaet bleef Bauke Mollema voor in de strijd om de derde plaats.

Mike in de groep van de gele trui

De grote groep met daarin ook gele trui Julian Alaphilippe kwam op 20 minuten en 10 seconden achterstand over de finish. De klassementen blijven nagenoeg ongewijzigd. Alleen Xander Meurisse klom naar een dertiende plaats. Mike kwam als 85e in deze groep over de lijn, samen met de drie klimmers van Jumbo-Visma.

Mike: "Het was vandaag nog warmer dan gisteren en denk dat iedereen weer een jasje heeft uitgedaan. Voor ons was het gewoon zaak om te zorgen dat Steven de dag zo goed mogelijk doorkomt. En dat is wel goed gelukt. Het enige wat we nog konden doen was hem zo goed mogelijk af te zetten op dat laatste colletje. Je moet ieder moment scherp blijven, maar er gebeurde eigenlijk niks. Vanaf nu is aan de klimmers, de komende drie dagen zijn gewoon superzwaar, maar ik voel me nog goed. Ik hoop dat ik Dylan nog kan bijstaan, zodat we zondag kunnen sprinten in Parijs. Laurens, George en Steven moeten het dan doen in de bergen. " 

Warmte, wat kun je er tegen doen?
"We gebruiken sowieso voor en ook gelijk na de koers de koelvesten. Dit om de kerntemperatuur zo laag mogelijk te houden. Daarnaast drinken we veel water, eigenlijk teveel om te tellen. In eerste instantie om te drinken, maar ook om over ons heen te gooien. Een dorstlesser drinken we eigenlijk minder. Teveel dorstlesser in combinatie met het eten zorgt voor een te grote belasting van de maag. Verder gebruiken we natuurlijk de nylons met de ijsblokjes en gels in ijsvorm. In de wedstrijd worden de bidonnen met water aangevuld vanuit de ploegleidersauto. Verder staat er bij deze temperaturen meer personeel van de ploeg. Ik heb vandaag langs de kant ook nog eens zeven bidonnen aangepakt. Eigenlijk geldt hoe meer hoe beter!"

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 17e rit: 85e op 20:10 minuten van winnaar Trentin
Algemeen klassement: 99e op 2:07:02 van Julian Alaphilippe
Ploegenklassement: 9e
Verreden kilometers: 2888,3 km van de 3480,8 km (nog 592,5 km)
Verreden etappes: 17 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 7 renners
Totaal aantal renners in koers: 160 (van de 176) Morgen de achttiende rit, een bergetappe van Embrun naar Valloire over 208 kilometer.