De zestiende rit in de Tour met start en finish in Nîmes kon alle kanten op. Zo was de massasprint de meest genoemde optie. Maar ook de wind had soms vrij spel, waardoor een waaier-etappe ook te mogelijkheden hoorde. Tenslotte blijven ook de vluchters in de laatste week vaak vóór het peleton, als veel ploegen met hun hoofd bij de klassementsrenners zijn. Het werd in De Zuid-Franse bakoven met 37 graden dus toch een massasprint, waarbij Mike vroeg aan de leiding kwam en Dylan Groenewegén nét te laat aan zijn sprint kon beginnen. Zodoende werd hij derde achter Ewan, die zijn tweede ritzege liet bijschrijven. Viviani werd tweede.

Vluchers krijgen weinig ruimte; Martin controleert

Twee minuten was de maximale voorsprong voor Łukasz Wiśniowski, Lars Bak, Paul Ourselin, Alexis Gougeard en Stéphane Rossetto. Zij hadden welgeteld zes kilometer nodig om weg te rijden van het peloton. De vlucht werd snel gecontroleerd door de sprintersploegen van Groenewegen, Ewan en Kristoff. Met nog ruim vijftig kilometer te gaan werd het heel even iets wat nerveuzer, maar de wind stond ongunstig voor de waaier-specialisten.

Ewan met zijn tweede ritzege

Geen enkele topsprinter kreeg echter een lead-out uit het boekje, waardoor we een chaotische slotfase. Lotto Soudal probeerde Ewan naar de zege te piloteren, maar Deceunick-Quick-Step nam met nog vijfhonderd meter te gaan de regie over. Michael Mørkøv en Maximiliano Richeze hoopten Viviani naar de zege te leiden, maar het was Ewan die over de snelste benen bleek te beschikken.

Kristoff zat een beetje in de weg voor de juiste timing
Mike: "In de laatste tien kilometer zaten we nog met z'n drieën met Amund, Dylan en ik. We waren wat vroeg zoals ook op eerdere dagen. Op die manier kan hij zelf een wiel pakken. Zonder Wout van Aert is het voor ons ook iets meer gokken. Vroeg beginnen met de sprinttrein doen we in principe altijd, maar het was niet gemakkelijk met de wind. Ik kwam zelf op 1300 meter op kop en moest driehonderd meter later afgeven. Later op de beelden zag ik dat de renners van Deceuinck voor de rotonde versnelden, waardoor Dylan in een gevecht kwam voor de positie met Kristoff. Hij kwam daar weliswaar uit. Maar met bij die strubbeling met Kristoff ging Ewan aan en kon Dylan er niet meer overheen."

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 16e rit: 55 op 27 seconden van winnaar Caleb Ewan
Algemeen klassement: 98e op 2:07:02 van Julian Alaphilippe
Ploegenklassement: 5e
Verreden kilometers: 2688,3 km van de 3480,8 km (nog 792,5 km)
Verreden etappes: 16 van de 21 etappes Renners
Team Jumbo-Visma in koers: 7 renners
Totaal aantal renners in koers: 162 (van de 176)
Morgen rit van Pont du Gard naar Gap over 200 kilometer, onderweg een beklimming van vierde categorie en op het einde (8,5 km voor de streep) een colletje van derde categorie.