Op de klim van de Prat d'Albis in Foix vierde Simon Yates zijn tweede ritzege in deze Tour de France. De bergetappe vanuit Limoux over 185 kilometer zorgde voor een zeer aantrekkelijk schouwspel. Op alle fronten was strijd. Vooral Thibault Pinot was verantwoordelijk voor dit schouwspel. Hij werd tweede in de daguitslag en pakte winst op alle favorieten. Julian Alaphilippe brak voor het eerst, maar hij behoudt wel de gele trui. Mike kwam opnieuw met de 'bus' binnen op 30 minuten en 30 seconden (130e plaats).

Zestig kilometer proberen weg te komen

Het duurde zestig kilometer voordat een grotere groep zich kon losmaken uit het peloton. Dat was rond de eerste beklimming van de dag. Het werd een groep van 36 renners, met als belangrijkste namen Nairo Quintana (14e in algemeen klassement), Bauke Mollema (15e) en Daniel Martin (16e). Maar ook waren er nog andere sterke klimmers mee zoals Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Simon Yates en Ilnur Zakarin opvallend. In eerste instantie controleerde Deceunick de koers op ongeveer 3 minuten.

Drie beklimmingen eerste categorie

De laatste Pyreneeënrit kende drie beklimmingen van de eerste categorie, t.w. de Port du Lers, de Mur de Péguère (9,3 km aan 7,9%) en de slot klim naar Prat d'Albis. Vooral de tweede deze drie cols was behoorlijk steil, vandaar ook de benaming 'Mur'. Simon Geschke begon solo aan de steile stukken boven de 13% op de Péguère en hij hield knap stand. Nog voor de top maakte Simon Yates de sprong naar Geschke. De eerste achtervolgers met Bardet, Lutsenko, Reichenbach en Quintana konden de kloof niet overbruggen. In het peloton was Landa ontsnapt en opgewacht door zijn ploeggenoten.

Spektakel op de slotklim

Simon Yates besloot om op 8,7 kilometer van de top naamgenoot Geschke achter zich te laten. Daarachter bleef alleen Landa. Bij de favorieten had Kruijswijk alleen nog hulp van Bennett. Het was de inleiding van een demarrage van Pinot, die alleen gevolgd kon worden door Bernal, Buchmann en Alaphilippe. Een groepje met Kruijswijk moest passen en volgden op ruim een halve minuut. Een nieuwe versnelling van Pinot deed Alaphilippe kraken. Enkel Bernal en Buchmann konden Pinot wel volgen. Een derde demarrage van Pinot was funest voor Buchmann en een vierde versnelling bleek te veel voor Bernal. Alaphilippe zakte op dat moment terug in de groep met Thomas en Kruijswijk, op vier kilometer van de meet. Pinot wist met zijn moordende tempo aan te sluiten bij Landa, dat was een minuut achter de ontsnapte Yates.

De favorieten schuiven dichter na elkaar

Twee kilometer onder de top brak de gele trui wel na een aanval van Thomas die alleen gevolgd kon worden door Kruijswijk, Valverde en Porte. Het veld was volledig uit elkaar geslagen. Pinot en Landa kwamen uiteindelijk op 33 seconden achterstand van Yates over de finish, achttien seconden voor Buchmann en Bernal. De groep met Kruijswijk en Thomas gaf 1:22 toe op Yates. Alaphilippe kwam met een achterstand van 1:50 over de finish.

"We waren onzeker over tijdslimiet."
Mike: "Voor ons viel de zwaarte van de etappe goed mee. In het begin was het zeker koers. Ik ben steeds attent gebleven, maar ook rustig gebleven omdat meezitten niet onze opdracht was. Na dik een uur koers kwam alles weer terug bij ons. Op de laatste drie cols ben ik in de bus bij Dylan gebleven. Amund en Tony zaten ook in de bus. De steile beklimming (Mur Péguère) heb ik gedaan met 36x30 en dat was prima te doen in onze groep. We waren even onzeker over de tijdslimiet. Maar later bleek dat we ruim over hadden voor deze limiet. Ook hoorden we dat het vooraan ook koers was!" Hoe worden jullie op de hoogte gehouden over de tijdslimiet? "De tweede ploegleider houdt contact met de eerste ploegleider en ook met onze stafleden langs de route. Dat horen we dan via de oortjes", aldus Mike.

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 15e rit: 130e op 30:30 minuten van winnaar Simon Yates
Algemeen klassement: 101e op 2:06:35 van Alaphilippe
Ploegenklassement: 5e
Verreden kilometers: 2511,3 km van de 3480,8 km (nog 969,5 km)
Verreden etappes: 15 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 7 renners
Totaal aantal renners in koers: 164 (van de 176)
Morgen is de tweede rustdag. Dinsdag een vlakke rit van Nîmes naar Nîmes over 177 kilometer.