Mike kwam na dik twintig minuten in de 'bus' aan de finish. De etappe vertrok met enige vertraging vanuit Tarbes naar de top van de Col du Tourmalet op een hoogte van 2115 meter. De eerste col boven de 2000 metergrens. In de komende week volgen er nog zes. De etappe over in totaal 117,5 kilometer werd gewonnen door de Fransman Thibault Pinot. Hij bleef de nog altijd verbazende Julian Alaphippe en de kopman van het Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk voor. Zij moesten beiden zes seconden prijsgeven op Pinot.

Sagan weer voor de punten; Nibali gaat mee

Vroeg na de start in Tarbes maakten zowel Peter Sagan als Vincenzo Nibali duidelijk wat de plannen waren. Ze probeerden een groep vluchters op te zetten om respectievelijk de punten te sprokkelen voor de groene trui en – in het geval Nibali – aanspraak te kunnen maken op de dagzege. De groep werd kort na dit initiatief uitgebreid tot in totaal 17 renners. De bekendste namen waren naast Sagan en Nibali, Wellens, Martin, Zakarin, Gesbert, Henao, Luis Léon Sanchez, Guillaume Martin en Calmejane.

Eerste slachtoffer al op de Col du Soulor

In deze korte etappe kwamen de vluchters met een voorsprong van 2,5 minuut aan bij de voet van de Col du Soulor, waar ook de mindere klimmers moesten lossen. Ook in het peloton zakten enkelen door het ijs op de Col du Soulor. Romain Bardet was de eerste klassementsrenner die moest afhaken. En ook Adam Yates ging over boord. Yates kon nog even later weer aansluiten, Bardet verloor steeds meer terrein.

Ook voorin wisselden de posities. Het peloton was bij het begin van de beklimming van de Tourmalet al genaderd tot op ongeveer dertig seconden. Dappere pogingen van Sicard, Calmejane en Élie Gesbert werden vooral door het tempo van Movistar in de kiem gesmoord. Op tien kilometer van de meet waren alle vroege vluchters weer bijgehaald.

Jumbo-Visma met drie in de finale.

Terwijl ook Porte en Mas terrein verloren en ook Barguil zijn poging moest staken, hielden onder anderen Alaphilippe en ook Steven Kruijswijk nog altijd stand. Mikes kopman had nog de steun van George Bennett en Laurens De Plus, die ook op drie kilometer van de meet het tempo bepaalden. Drie zware laatste kilometers moesten toen nog beginnen. Na een eerste prik van Buchmann plaatste Pinot zijn versnelling. Die kon niemand beantwoorden en hij mocht zijn armen boven op de Tourmalet omhoog gooien. Alaphilippe bleef Kruijswijk voor in de strijd om de tweede plaats, zoals gezegd op zes seconden.

Op Col de Soulor al flink tempo
Mike moest halverwege de Col de Soulor lossen en nam plaats in de bus. "Er werd op de eerste serieuze klim van eerste categorie behoorlijk hoog tempo gereden. Vanaf daar heb ik het busje genomen. Ik schat zo de laatste 65 kilometer. Dat was vandaag de groep met Romain Bardet en zijn knechten", aldus Mike.

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 14e rit: 83e op 20:19 minuten van winnaar Pinot
Algemeen klassement: 95e op 1:37:54 van Alaphilippe
Ploegenklassement: 4e
Verreden kilometers: 2319,6 km van de 3480,8 km (nog 1161,5 km)
Verreden etappes: 14 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 7 renners
Totaal aantal renners in koers: 164 (van de 176)
Morgen is de vijftiende etappe, opnieuw een bergrit van Limoux naar Foix over 185 kilometer.