De Franse gele-trui drager Julian Alaphilippe heeft de individuele tijdrit rond Pau over 27,2 kilometer gewonnen. Hij na preecies 35 minuten een voorsprong van veertien seconden op zijn belangrijkste belager, Geraint Thomas. De Belg Thomas De Gendt bracht al vroeg een knappe tijd op de klokken. Uiteindelijk werd de Soudal-Lotto renner derde op 36 seconden. Mike kwam met een achterstand van 4 minuten en 22 seconden terecht op positie 101 in het dagklassement. Zijn gemiddelde was rond de 41,5 kilometer per uur.

Twee gezichten: Kruijswijk tevreden en van Aert uit de Tour

De kopman van Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk reed een prima tijdrit en werd zesde op 45 seconden van Alaphilippe. De Fransman breidde zijn voorsprong uit naar 1 minuut en 26 seconden. Kruijswijk nam de derde plaats in het klassement over van de Columbiaan Egan Bernal. De ploeg van Mike moest wel een bittere pil wegspoelen. Wout van Aert, die als één van de favorieten in tijdrit was vertrokken, bleef aan een dranghek haken en moest met een diepe vleeswond in het rechterbovenbeen met een ambulance van het parcours worden afgevoerd. Op dat moment had hij een 10-tal seconden achterstand op zijn landgenoot De Gendt. Ook de Zwitser Küng en de Duitser Maximilian Schachmann maakte kennis met het wegdek.

Lekke band net voor de start
Mike: "Het begon niet écht lekker. We moesten 35 seconden voor de start nog het voorwiel wisselen. De voortube liep namelijk langzaam leeg. Maar goed, voor mij was deze tijdrit niet écht van belang. Ik had het traject rondom Pau dan ook niet verkend. Na een normale opwarming ben ik een goed tempo gaan zoeken. Frans (Maassen, red.) zat in de auto. Hij nam de coaching voor zijn rekening, dat was dan weer wel belangrijk omdat ik niet verkend had. Het parcours was redelijk lastig met toch 350 hoogtemeters en ook wel een paar technische bochten in de afdaling. Ik kon het gekozen tempo goed vasthouden. Maar zoals gezegd was de klassering en tijd van ondergeschikt belang." Hoe is het met je pols? "Eigenlijk wel redelijk, de laatste twee dagen is het weer te doen. Alleen reed ik vanmorgen door een put. Nou, dat was niet zo heel fijn", aldus Mike.

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 13e rit: 101e op 4:22 minuten van winnaar Alaphilippe
Algemeen klassement: 96e op 1:17:35
Ploegenklassement: 9e
Verreden kilometers: 2208,6 km van de 3480,8 km (nog 1272,5 km)
Verreden etappes: 13 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 7 renners
Totaal aantal renners in koers: 165 (van de 176)
Morgen is de veertiende etappe, een bergrit van Tarbes naar de top van de Col du Tourmalet over 117,5 kilometer.