Toch enigszins verrassend schoof Mike vandaag mee in de eerste Pyreneeënrit. De twaalfde etappe vertrok in Toulouse met de finishstreep na 209,5 kilometer in Bagnères-de-Bigorre. De rit werd gewonnen door de Brit Simon Yates, die zijn twee medevluchters Mühlberger en Bilbao verwees naar de plaatsen twee en drie. Julian Alaphilippe blijft na twaalf dagen Tour de France de trotse leider en heeft nog steeds 1:12 minuten voorsprong op Geraint Thomas. Mike kwam uiteindelijk als 57e over de streep in de groep met alle klassementsrenners. Ze hadden een achterstand van 9,5 minuut op Yates.

Mike en Dylan mee in de vroege ontsnapping.

In het eerste koersuur was het vrij snel oorlog. Vooral Peter Sagan en de Soudal-Lotto renners probeerden iets te forceren. Maar dat lukte zeker niet gelijk en zo gemakkelijk als de dag van tevoren. Na ruim veertig kilometer ontsnapten 40 renners uit de groep. Mike en kamergenoot Dylan Groenewegen schoven met de laatste tien renners mee en het peloton onder leiding van Deceuninck-Quick Step gooiden de boel op slot. De belangrijkste namen: Tim Wellens, Tiesj Benoot, Pello Bilbao, Rui Costa, Gregor Mühlberger, Nicolas Roche, Greg Van Avermaet en Simon Yates. Verder ook een aantal sprinters: Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Alexander Kristoff en Edvald Boasson. In totaal waren 22 ploegen vertegenwoordigd.

Eerste klim, Col de Peyresourde

Op tachtig kilometer van de meet doemde de eerste col op, de Col de Peyresourde. Veel sprinters loste in de kopgroep. Mike hield echter goed stand op deze klim van de eerste categorie. Zo moesten Cees Bol, Groenewegen, Boasson Hagen en Kristoff passen.

Strijd om de dagzege

Daarna volgde de Hourquette d’Ancizan, waar de betere klimmers de aanval kozen. Na een flink gevecht bleven Yates en Mühlberger over. Bilbao zat op tien seconden en sloot aan in de afdaling. In de afdaling gebeurde weinig. In de sprint wist Yates dankzij een handige manoeuvre als eerste door de laatste bocht te gaan, en wist vervolgens in de korte eindsprint Bilbao en Mühlberger van zich af te houden. De klassementsrenners hielden zich rustig, aangezien morgen de individuele tijdrit in Pau op het programma staat.

Mike: "In het begin was het weer eens vrij nerveus. Iedereen wou wel meezitten en ik ben daarom attent gebleven. Toen ik ineens veel renners zag vertrekken, ben ik meegesprongen. Het plan was eigenlijk om de dag zo goed mogelijk door te komen. Maar ik had met Dylan wel het plan om mee te schuiven als er een grote groep zou vertrekken. Dan konden we het op ons gemak doen en wat profiteren. En later wat rustiger doen op de twee beklimmingen. Op de eerste klim ging het goed, maar daarna merkte ik ook dat ik niet goed genoeg met al die klimmers in de finale te komen. En heb me op de laatste col terug laten vallen in de groep met de klassementsrenners. Ook in die groep was het rustig met de INEOS mannen op kop."

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 12e rit: 57e op 9:35 minuten van winnaar Simon Yates
Algemeen klassement: 93e op 1:13:13 van Julian Alaphilippe
Ploegenklassement: 8e
Verreden kilometers: 2181,6 km van de 3480,8 km (nog 1299,7 km)
Verreden etappes: 12 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 8 renners
Totaal aantal renners in koers: 166 (van de 176)
Morgen is de dertiende etappe, een tijdrit van Pau naar Pau over 27,2 kilometer.