1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Na drie derde plaatsen en één tweede plaats was het eindelijk raak voor Caleb Ewan. De Australiër pakte in de straten van Toulouse zijn eerste ritzege en klopte nipt Dylan Groenewegen, die als tweede eindigde vóór Elia Viviani. Mike, die een lange lead-out moest doen kwam als veertiende over de streep. De Fransman Julian Alaphilippe behield de gele leiderstrui.

Peloton laat vlucht gemakkelijk vertrekken

De elfde etappe, die volgde op de rustdag was een vlakke rit van Albi naar Toulouse over 167 kilometer met onderweg twee klimmetjes. Bij kilometer nul ontstond al gelijk een kopgroep van vier renners. Het peloton liet de vier zonder enige strubbeling vertrekken. Het kwartet, dat aan een onmogelijke klus begon bestond uit Lilian Calmejane, Aimé De Gendt, Anthony Perez en Stéphane Rossetto. In het peloton controleerde vooral Tony Martin en Maxime Montfort de voorsprong. Af en toe stak Kasper Ashgreen een handje toe.

Jumbo-Visma oplettend van voren

Aan kop van het peloton zagen we ook steeds een bijna voltallige Jumbo-Visma formatie zitten achter de drie controleurs. De ploeg had zich voorgenomen geen extra risico's te nemen en uit gevarenzone te blijven van eventuele valpartijen. Ook verrassingen met de wind waren mogelijk. En tenslotte stond het peloton ook een nerveuze finale te wachten.

De vluchters hielden het zoals verwacht niet vol tot aan de streep. Aimé De Gendt probeerde het nog solo, maar werd ook op 4,5 kilometer gegrepen. Op dat moment zat er een klein hoogteverschil in het parcours. Wout van Aert nam het voortouw en zette de Jumbo-Visma in positie. In de laatste kilometer moest Mike een lange lead-out doen, nadat hij op achthonderd meter al op kop kwam. In de laatste bocht ging hij vol aan voor Dylan, die als eerste de sprint begon. Caleb Ewan moest een gaatje dichten, maar op de streep haalde de Australiër het met een banddikte.

"We kwamen een mannetje tekort in de finale"
Mike: "Op vier kilometer van de meet zaten we goed in positie achter Wout, die op kop zat. Daarna wisselde Amund en Wout zich nog één keer af en kwam Dowsett en Oss een handje toesteken. Dat was niet ongunstig. Net onder de vod moesten zowel Amund als Wout zich op de kant zetten en kwam gelukkig Morkov nog op kop. Zijn beurtje was echter vrij kort en zat ik al op achthonderd meter van de meet vooraan. Te vroeg dus! Ik probeerde qua timing nog wat later te starten met de sprint, maar zag ze van achteren komen. Ik ben toen op 600 meter aangegaan. Dylan moest toen te vroeg komen, dat was op 250 meter met de wind op kop. Het is jammer dat hij daarom een paar centimeters te kort komt. Als we één mannetje meer hebben en ik de laatste halve kilometer op kop kan komen, kan hij later beginnen. En dat zou met de wind natuurlijk veel gunstiger zijn. Maar goed, het is niet iedere dag feest!"

Mikes statistieken

Uitslag dagklassement 11e rit: 14e
Algemeen klassement: 109e op 1:13:13
Ploegenklassement: 7e
Verreden kilometers: 1971,6 km van de 3480,8 km (nog 1509,2 km)
Verreden etappes: 11 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 8 renners
Totaal aantal renners in koers: 169 (van de 176)
Morgen is de twaalfde etappe van Toulouse naar Bagnères-de-Bigoree over 109,5 kilometer.