De zesde etappe, een heuvelrit door de Vogezen werd een prooi  voor de Belg Dylan Teuns. De renner van Bahrain Merida kwam na 160 kilometer als eerste boven op La Planche des Belles Filles. Hij versloeg zijn Italiaanse medevluchter Giulio Ciccone na een spannend duel. De Italiaan nam wel de gele leiderstrui over van Alaphilippe, die zich kranig weerde en slechts zes seconden tekort kwam. Mike kwam op bijna 23 minuten binnen in de grupetto.

Klassementsrenners aan de bak

De laatste etappe door de Vogezen ging ook over cols als de Grand Ballon en de Ballon d’Alsace, maar het was toch vooral uitkijken naar die 8,7 kilometer lange slotklim naar La Planche des Belles Filles. De kopmannen moest voor de eerste maal hun gezicht laten zien. Uiteindelijk bleven er ook maar dertig renners vooraan over.

Vroege vlucht kleurt Belgisch

Na tien kilometer ontstond een kopgroep van veertien renners, met nogal wat Belgen. Zo zat de leider in het bergklassement, Tim Wellens mee, Daarnaast ook zijn landgenoten Thomas De Gendt, Dylan Teuns, Serge Pauwels en Xandro Meurisse. De kopgroep werd aangevuld met Greipel, Cosnefroy, Bernard, Ciccone (het best geklasseerd), Arndt, Berhane, Grellier, Politt en Pasqualon. Ze kregen maximaal acht minuten.

Wellens steviger in de ‘bollen’

Op de zeven hellingen waren er punten te verdienen. Veelal een gevecht tussen Wellens en Ciccone. Ook De Gendt snoepte hier en daar wat punten mee. Uiteindelijk bleven er vier koplopers over op de Chevrères  (3,5 km aan 9,5%), met zijn maximale stijgingspercentages van maar liefst 18%. Dat was op zo’n 22 kilometer van de meet. Het kwartet bestond toen uit Meurissen, Teuns, Wellens en Ciccone.

Teuns pakt ritwinst; Kruijswijk verliest 35 seconden

Anderhalve minutt achter etappewinnaar Teuns kwam Geraint Thomas als eerste over de streep van de favorieten, gevolgd door Pinot en Alaphilippe. Steven Kruijswijk moest in de laatste kilometer 35 seconden toegeven op de andere favorieten en staat nu achtste in het klassement. Ploegmaat Georg Bennett staat zelfs vierde, één plaatsje voor de Tour-winnaar van 2018, GéThomas.

Mike: “Het was vandaag een redelijk gecontroleerde dag. Onderaan de Ballon d’Alsace loste Dylan en heb ik op hem gewacht. We reden daarna terug naar de grupetto en zijn zo ook naar de meet gereden. Door het flinke stijgingspercentage in de laatste kilometer, viel het wel weer uit elkaar. Morgen een licht geaccidenteerde rit, met vooral in de eerste honderd kilometer een paar kleine colletjes. Daarna wordt het weer vlak richting Chalons-sur-Saône. Ik verwacht eigenlijk en sprint. Dus weer aan de bak.”

Mikes statistieken:
Uitslag dagklassement 6e rit: 149e op 22:50 minuten van Teuns
Algemeen klassement: 117e op 44:25 van Ciccone
Ploegenklassement: 6ekilometers: 985 km van de 3480 km
Verreden etappes: 6 van de 21 etappes
Renners Team Jumbo-Visma in koers: 8 renners
Totaal aantal renners in koers: 174  (van de 176)
Morgen wordt de 7e etappe verreden, een rit van Belfort naar  Chalons-sur-Saône over 230 km, de langste Tour.