Zdenek Stybar is winnaar geworden van de Omloop het Nieuwsblad. De Tsjech ontsnapte met nog twee kilometer te gaan uit de kopgroep en gaf zijn voorsprong vervolgens niet meer uit handen. Greg Van Avermaet en Tim Wellens sprintten vlak achter Stybar naar de tweede en derde plaats. Mike kwam als 33e over de eindstreep. Hij viel in de wedstrijd en had een achterstand van 4 minuten en 42 seconden op Stybar.

Kopgroep krijgt heel veel ruimte

Een aantal coureurs koos ervoor om een dag mee te strijden aan de frontlinie. Roy Jans, Tom Devriendt, Alex Howes en Tom Wirtgen waren de avonturiers. De vier koplopers kregen een maximale voorsprong van veertien minuten. De Haaghoek en de Leberg naderden in rap tempo, waardoor de nervositeit in het peloton toenam. Op dat moment meldde de Jumbo-Visma renners zich vooraan. Ook Mike zat op de eerste rij en glipte ook mee met een grotere groep. Er waren toen nog negentig kilometer te doen. Ian Stannard zat in de groep die met Vanbilsen wegreed, maar ook Zdenek Stybar, Oliver Naesen, Danny van Poppel, Mads Pedersen, Mike dus en ook ploegmaat Taco van der Hoorn waren mee. Even later op de Paddestraat kwam Mike ten val en viel terug tot in het peloton. Hij had problemen met zijn versnellingsapparaat. Op 66 kilometer van de meet werden ook de anderen teruggepakt. Ook de vier koplopers waren toen ingerekend.

Danny van Poppel versnelt op Molenberg

Van Avermaet, Van Aert en Philippe Gilbert trokken met nog vijftig kilometer te gaan even door, maar een aanval mocht dit niet heten. Pas op de Molenberg ontplofte de koers. Met Van Aert in het wiel trok Danny van Poppel stevig door. Een groep van twintig man bleef na de Molenberg over, met één opvallende afwezige: Niki Terpstra. Hij reed in een groepje dat al gauw op een halve minuut werd gemeld.

Zes coureurs blijven over

Op de Berendries bleven zes renners over: Tim Wellens, Van Avermaet, Daniel Oss, Dylan Teuns, Gilbert, Alexey Lutsenko. Er was toen nog 20 kilometer te gaan. Die voorsprong bleek genoeg te zijn. Van Avermaet bleek op de Muur van Geraadsbergen en de Bosberg de beste te zijn: anderen moesten een gaatje laten maar kwamen wel weer terug, behalve Oss, waardoor er vijf man voor de zege overbleven. De vijf man hielden elkaar in de laatste kilometers nauwlettend in de gaten, Na een aanval van Wellens koos Stybar het juiste moment. Met een kleine voorsprong op de achtervolgers, waar Van Avermaet en Wellens tweede en derde werden, kon de Tsjech zijn tweede overwinning van het seizoen boeken.

Na valpartij kon Mike niet meer forceren

Mike: "Ik voelde me eigenlijk wel lekker. Zat wel op de goeie plekken mee en toen reden we na de Leberg (op 88 kilometer van de meet) met twintig weg. Vijf kilometer later ging er eentje voor me onderuit op de Paddestraat en ook ik viel. Na deze val had ik last van mijn onderrug en mijn voet. Ik kon toen niet echt meer forceren. Op de Berendries (op 31 kilometer van de meet) kwam onze groep weer bijna terug bij de eerste groep, maar toen kon ik ook weer net niet mee. Dat kwam vooral omdat ik toch veel last had van die valpartij. Toen was het wel een beetje klaar. In de laatste twintig kilometer kon ik trouwens niet meer naar het binnenblad, dus de Muur en de Bosberg heb ik nog op het buitenblad gedaan..."