In zijn vijfde profseizoen zal Mike zaterdag voor de derde maal aan de start staan van de Omloop het Nieuwsblad. In 2016 en 2017 was Mike ook van de partij. In zijn eerste 'Omloop' werd hij 33e op slechts 17 seconden van de winnaar Greg van Avermaet. Een jaar later zat hij na een uur koers mee in de vlucht van de dag, die maximaal acht minuten kreeg. Hij werd uiteindelijk twaalfde op 58 seconden van opnieuw een overtuigende Van Avermaet. We blikken vooruit met Mike.


Team Jumbo-Visma

De rugnummers van de selectie van Jumbo-Visma zijn: Wout van Aert (121), Timo Roosen (122), Mike (123), Taco van der Hoorn (124), Danny van Poppel (125), Pascal Eenhoorn (126) en Maarten Wynants (127)

Parcours

Na de start (11.35 uur) in Gent koerst het peloton naar het zuiden, richting de Vlaamse Ardennen. Na een vlakke aanloop van goed veertig kilometer de eerste kasseistrook van de dag en de Leberg. De eerste van in totaal dertien hellingen. Na de Leberg beginnen de renners aan een westelijke lus. Daarna gaat het in een rotvaart naar de Paddestraat, Rekelberg, Valkenberg, Ruiterstraat én Wolvenberg. Hierna is het nog goed 55 kilometer tot de finish in Ninove. De finale wordt ingeleid door de laatste passage over de Haaghoek en de Leberg. Van hieruit gaat het naar de Berendries en de Elverenberg-Vossenhol, die nieuw is in het parcours. Op zeventien kilometer van de streep is het dan zover: de Muur! Deze beklimming maakte vroeger al onderdeel uit van de Omloop Het Nieuwsblad, maar ligt nu een stuk dichter bij de finish.

Eenmaal voorbij aan de beroemde Kapelmuur, gaat het in grotendeels dalende lijn naar de laatste beklimming van de dag: de Bosberg. Na de top is het namelijk nog 12 kilometer tot de finish in Ninove. De totale afstand is 200 kilometer. Wie wordt de opvolger van Michael Valgren?

TV

De Omloop Het Nieuwsblad wordt live uitgezonden door Eurosport 1 en Sporza. Die laatste omroep komt uiteraard eerst met een uitgebreide voorbeschouwing. Vanaf 14.30 uur zijn er livebeelden. De NOS komt op internet met een livestream.

Voorbeschouwen met Mike
De vorm is vrij goed, wat mogen we verwachten? Mike: "Ik vind dat wel meevallen. Het is wel een normale vervolgstap ten opzichte van 2018. Maar ik kan zo vijftien renners noemen, die al mooiere dingen hebben laten zien!" Wat kun je zeggen over de tactiek en je rol binnen de ploeg? Mike: "We gaan kijken wie er goed is. We hebben dus geen kopman of iets dergelijks. En proberen gewoon actief mee te doen in de koers en dan te zien wie waar uitkomt." Gaan jullie nog verkennen? Mike: "Het parcours is veranderd. Het is weer het oude Ronde van Vlaanderen parcours. We doen wel een korte verkenning. Hierna zal het wel weer beginnen te dagen. Het is ook niet dat ik de weg er niet ken, alleen dat moet ik opfrissen." Wanneer ben je tevreden? Mike: Als ik geen pech heb en een goed gevoel over houdt aan deze dag. Het is de eerste koers van het Belgische klassieker-seizoen. Dus het is toch kijken hoe goed ik ben, maar vooral ook hoe goed de rest is. Zoals ik al zei heb ik het idee dat er heel veel “klassieke” mannen in orde zijn. Dus het niveau zal wel hoog liggen. Ik kan er wel een uitslag op plakken, maar dat doe ik niet en heeft ook géén enkele zin."