De zwaarste rit in de Ronde van de Algarve werd gewonnen door het jonge toptalent Tadej Pogačar. De Sloveen van UAE Emirates wist op de slotklim naar Fóia een late aanval van Wout Poels te neutraliseren, en spurtte vervolgens zelf naar de overwinning én de leiderstrui. Poels moest uiteindelijk genoegen nemen met plek twee voor Sam Oomen (4e). Mike klasseerde zich op een 52e plaats op 6 minuten en 9 seconden van de etappewinnaar. In de algemene rangschikking staat hij nu 63e.

Klassementsrenners aan zet

Met Fabio Jakobsen als trotse leider, begon het peloton van de Volta ao Algarve vandaag aan de koninginnenrit naar Fóia. Hoewel de slotklim niet extreem zwaar was, mochten we ons wel opmaken voor vuurwerk. Zeker omdat het wegdek al op vijftig kilometer van de meet begon te stijgen.

Diep in de finale, toen de vroege vluchters al waren gegrepen kregen we een duo-aanval van Team CCC. De Oostenrijker Riccardo Zoidl en thuisrijder Amaro Antunes werkten goed samen, maar ook zij werden ingerekend na een maximale voorsprong van twee minuten. Sky nam de koers in handen en vlak voor de slotklim naar Fóia werd het tweetal in de kraag gevat. Het laatste woord was aan de favorieten. Mike hield zich op dat moment prima staande en draaide met de beste vijftien de slotklim van acht kilometer op. Hij zette daarmee ploegmaat Powless vakkundig en netjes af.

Je hield je prima staande in de laatste vijftig kilometer? "Ja, was wel oke. We zaten op de belangrijke punten voorin en daardoor konden we Neilson Powless goed in positie naar de laatste slotklim brengen. Toen was het goed en ben ik met een groepje met o.a. Lampaert en Vermote naar de finish gereden. Gelukkig kwamen ook mijn ploegmaats Timo (Roosen, red.) en Dylan Groenewegen de dag ook goed door. Zij kwamen gehavend uit de valpartij van de eerste dag. Morgen staat de tijdrit op het programma", aldus  Mike.