Fabio Jakobsen heeft de openingsetappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De Nederlander was veruit de snelste in de sprint, na een chaotische finale. Vijf van de zeven renners van Jumbo-Visma -waaronder ook Mike en Dylan Groenewegen- waren de voornaamste slachtoffers van een massale valpartij op zeven kilometer van het einde. Het groepje kwam op 6 minuten en 50 seconden over de streep. Ploegleider Nico Verhoeven: "De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. De enige die écht hard is gevallen, is Timo Roosen. Voor hem is het afwachten, hoe hij daar vanavond op reageert."

Thuisrijders in de aanval

De renners waren nog maar net gestart vanuit vissersplaats Portimão, of er reed al een kopgroep van vijf renners weg. Pedro Paulinho, David Ribeiro, Marvin Scheulen, José Mendes én Rafael Lourenço fietsten zich in de kijker, maar echt uitzicht op de ritzege hadden ze nooit. Mendes bleek vooraan de sterkste, maar de 33-jarige klimmer werd na verloop van tijd ingerekend door twee tegenaanvallers: Sergio Paulinho en Antonio Angulo. De Efapel-ploeggenoten mochten een tijdje op kop rijden, maar op goed twintig kilometer van de meet vond er een algemene hergroepering plaats.

Stuyven neemt groot deel van peloton mee in zijn val

Met het naderen van de finish, groeide de nervositeit in het peloton. Dit leidde tot een massale valpartij op zeven kilometer van de finish. Jasper Stuyven was de eerste die crashte. De Belg van Trek-Segafredo nam een groot deel van het peloton in zijn val mee. Dylan Groenewegen en John Degenkolb waren de voornaamste slachtoffers. En eerste groep van veertig renners mocht om de overwinning strijden. Van Jumbo-Visma konden alleen Maarten Wynants en Neilson Powless de valpartij ontwijken.

Mike:""We zaten goed voorin en we zaten waar we ook wilden zitten. Maar voor ons vielen ze bij Trek-Segafredo en wij gingen er bijna met z'n allen over heen. De meeste bleven wel recht, maar toen reden ze weer van achteren op ons in. Dus iedereen ging zo wel onderuit, maar niets ernstigs. Zelf ook maar een paar schaafwondjes, meer niet! Vooral Timo was wel hard gevallen en heeft ook flinke wonden."

Tweede etappe

De tweede etappe staat te boek als de koninginnenrit. Hoewel de slotklim naar Fóia niet extreem zwaar is, zullen de verschillen wel groot zijn. De laatste vijftig kilometer zijn niet gemakkelijk. De renners moeten eerst de Pomba van tweede categorie zien te overleven. De top ligt dan wel op ruim 35 kilometer voor de meet, hij zal er zeker inhakken. Op de flanken van de Monchique blijven de beste coureurs vooraan over, waarna de ritwinnaar in Fóia (na 188 kilometer) waarschijnlijk ook de leiderstrui in ontvangst neemt.