Zodra de startvlag was gevallen werd er vandaag strijd geleverd, maar het was geen verrassing dat in deze loodzware bergetappe uiteindelijk de klassementsrenners overbleven om de ereplaatsen te verdelen.

Podium in Madrid
Simon Yates was de winnaar van de dag. Na de tegenslag in de afgelopen Giro, lukte bij hem alles in de Vuelta. Met zijn derde plaats in de zware rit met zes cols stelde hij de eindoverwinning veilig. De Spanjaard Enric Mas eindigt de Vuelta op de 2e plek. De renner van Quick-Step won de rit voor Lopez, die in Madrid ook als nummer 3 het podium op mag.

Kelderman in top tien
Kruijswijk (7e) vocht voor wat hij waard was, maar zakte naar de vierde plaats in het eindklassement. Wilco Kelderman (6e), die in slotfase veel steun kreeg van ploegmaat Jai Hindley, won voldoende tijd op zijn rivalen en steeg naar de tiende plaats in eindrangschikking.

Mike in de bus
In de beginfase van etappe kon Mike vlot mee in de grote groep, maar net als veel anderen moest hij halverwege de koers de echte klimmers laten gaan. Met een achterstand van vijfentwintig minuten kwam Mike in een 'bus' als 111e over de finishlijn. In het eindklassement staat hij 109e.

"Voor Wilco heb ik vandaag niet veel kunnen doen", vertelt Mike. "De hele dag heb mijn eigen tempo moeten rijden. Dat is nu de enige manier om te overleven. Morgen hebben we gelukkig een gemakkelijke rit … met een sprint. En daarvoor gaan we een plan maken."

Naar Madrid
De slotetappe van de Vuelta a España telt 100,9 kilometer. Tussen vertrekplaats Alcorcón en de finish in Madrid zit maar 13 kilometer. De renners komen aan de totale afstand door de traditionele rondjes door het centrum van Madrid.