Mathieu van der Poel is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen. De coureur van Corendon-Circus was na ruim 221 kilometer de beste in Hoogerheide. Hij volgt Ramon Sinkeldam op als drager van de rood-wit-blauwe trui. Mike werd vijfde in een spannende en aantrekkelijke koers.

Sunweb gaat niet mee in vroege ontsnapping
Direct na de start ontsnapte een viertal: Bert-Jan Lindeman, Oscar Riesebeek, Joey van Rhee en René Hooghiemster. Kort daarna zorgde Brian van Goethem voor een overtal voor de oranje formatie. Hij maakte met succes de oversteek. De maximale voorsprong bedroeg tien minuten. Omdat Sunweb niemand meestuurde, nam de zwart-witte formatie het heft in handen en reed enkele minuten van de voorsprong af. Negentig kilometer voor het einde moesten de koplopers met vier verder; Hooghiemster stapte af met knieklachten. Door een plotselinge versnelling van Metec-TKH brak het pak – dat al op een lint getrokken was door het criteriumachtige parcours – in delen.

Aanvaller Mathieu van der Poel begint er vroeg aan
Zestig kilometer voor het einde trokken Sunweb en Van Baarle de gashendel weer open. Daardoor liep de voorsprong van de koplopers terug naar een minuut. De eerste serieuze tegenaanval volgde met nog 56 kilometer te gaan: thuisrijder Mathieu van der Poel maakte zijn woorden waar en opende de finale. Achter de veldrijder bleef een groep van 25 renners over, die hem kort daarna inrekende. Ook de vroege vlucht werd gegrepen.

Op veertig kilometer voor de meet herhaalde Van der Poel dit kunststukje. Nu kreeg hij Jan-Willem van Schip, Dennis van Winden en Danny van Poppel mee. Bij de achtervolgers controleerden LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij de boel. Een peloton met onder meer Dylan Groenewegen, Niki Terpstra en Mike zat weer een groep daar achter. Deze groep haalde op zestien kilometer van de meet de achtervolgende groep bij. 

Solo-aanval Van Poppel; snelste sprinters gelost
Dat was het teken voor Van Poppel om vooraan ten aanval te trekken, nadat hij de hele aanval aan het wiel van zijn medevluchters geplakt zat. Koen de Kort en Havik wisten op vijf kilometer het gat met de groep-Van der Poel te dichten. Tegelijkertijd werd ook Van Poppel ingerekend. Een groepje van zes (Van der Poel, Van Poppel, De Kort, Van Winden, Van Schip, Havik) bleef over, maar het peloton zat ze op de hielen. Op iets minder dan 4 kilometer voor het einde volgde een algemene hergroepering. Belangrijk was wel dat  de twee favorieten in een sprint -Jakobsen en Groenewegen-  waren gelost. Sinkeldam ging als eerste de sprint aan, maar Van der Poel wist - uit het wiel van Mike - zich tussen een bijna onmogelijk gaatje te wurmen en alles en iedereen uit zijn wiel te sprinten.

"Miste de échte punch in de sprint."
Mike: "We besloten om niet mee te gaan in de vlucht, maar dat werkte niet écht. We probeerden het koersverloop in ons voordeel om te draaien door de koers hard te maken. In de tweede groep heb ik misschien toch teveel krachten verspeeld, waarbij ik soms probeerde over te springen naar de eerste groep. Toen Terpstra ging koersen in onze groep kwam alles toch bij elkaar. In sprint miste ik wat punch, maar ik was daarin niet alleen. Maar goed ik kan tevreden zijn met mijn vijfde plaats."