De vijfde en laatste etappe van de Abu Dhabi Tour is een prooi geworden voor Alejandro Valverde. De ervaren Spanjaard van Movistar wist zich daarnaast te verzekeren van de eindzege op de Jebel Hafeet. Mikes ploegmaat Wilco Kelderman eindigde op vijftien seconden achterstand als vijfde in de daguitslag en klom daardoor op naar de tweede plek in het eindklassement.

Mike tot 8,7 kilometer voor de streep
Mike: "We hadden vanmorgen de afspraak gemaakt dat ik tot de klim bij Tom zou blijven. Ik heb hem zoveel mogelijk uit de wind gehouden en daarna vooraan afgezet op de Jebel Hafeet klim op elf kilometer voor de streep. Er stond best wel wat wind. Ook hebben we wat regen gehad in het begin van de etappe. De aangekondigde regen op het einde hebben we niet meer gezien. Op iets minder dan negen kilometer voor de streep heb ik de groep laten gaan."

Klassement Mike
In de etappe over 199 kilometer kwam Mike uiteindelijk als 61e binnen met een achterstand van vijf minuten en 58 seconden. In het algemeen klassement werd hij 47e op 6:38 minuten van winnaar Alejandro Valverde.

Interessante vluchtgroep
De vroege vlucht van de dag had met o.a. Greipel, Bonifazio, Brändle en Craddock een aantal interessante namen. Ze kregen meer dan tien minuten voorsprong. In het peloton gaf BMC, in dienst van klassementsleider Rohan Dennis, het tempo aan. Dat tempo was niet hard genoeg volgens Sunweb, terwijl ook Katusha-Alpecin en Astana meedraaiden aan kop van het peloton. Met een voorsprong van ongeveer twee minuten begonnen de vluchters aan de slotklim naar Jebel Hafeet (10,8 km aan 6,6%). Onder aanvoering van een Astana-trein daalde de voorsprong en werd het peloton uitgedund. Lawson Craddock werd als laatste vluchter ingerekend.

Lopéz demarreert weer, pech achtervolgt Dumoulin
Halverwege de klim waren er nog zeven renners over. López vond de groep echter te groot. Hij demarreerde op vier kilometer van de meet en liet de rest achter zich. Er volgde geen reactie, waardoor het initiatief bij de mannen van BORA-Hansgrohe kwam te liggen. Ondertussen kreeg Dumoulin weer te kampen met materiaalpech. Hij was daar – zacht uitgedrukt – niet blij mee en smeet zijn fiets tegen de vangrail. Op 2,8 kilometer wist Valverde na een splijtende demarrage het gat met López te dichten. De Spanjaard en de Colombiaan werkten goed samen. Alaphilippe was niet in staat om het gat te dichten. Samen met Wilco Kelderman en Majka ging de Fransman met een achterstand van twintig seconden de slotkilometer in.  De sprint om de ritwinst ging naar Valverde, die daarmee ook de eindzege veroverde. Kelderman kwam uiteindelijk 15 seconden te kort.