Negen etappes achter de rug, bijna 1600 kilometer afgelegd,118e in het algemeen klassement en een vijftiende plaats in de vierde rit met aankomst in Vittel. Dat zijn de koele cijfers voor Mike op de rustdag in Bergerac, waar Team Sunweb vandaag verblijft. Het gaat eigenlijk best goed met Mike in zijn Tourdebuut. Daarom stellen we Mike een aantal vragen en kijken we voorzichtig vooruit naar de komende twee weken.

Je bent één van de 47 Tourdebutanten. Hoe zijn de eerste negen dagen bevallen? Hoe ervaar je de hectiek van de Tour?
Mike: "Het valt allemaal nog mee. Bij de voorjaarsklassiekers is het zeker zo hectisch. Nu is het elke dag weer zo'n drukte rondom start en finish en natuurlijk langs de route. Onze opdracht is de sprinttrein met Matthews en ik kan je verzekeren dat het al ver voor de laatste twintig kilometer dringen is voor je plek!"

Vandaag is de eerste rustdag. Dit jaar was je langste koers, de Ronde van Zwitserland (negen dagen). Vanaf morgen volgen er nog twaalf ritten. Zie je er tegen op?
Mike: "Nee, ook dat valt mee Ik probeer ook te genieten als het kan. Ook in de Ronde van Spanje (2015, red.) heb ik drie weken koers meegemaakt. Dus zo nieuw is allemaal niet. Na de rustdag vandaag zijn er nog twee series van elk zes koersdagen. Daar zie ik geen enkel probleem in."

Hoe belangrijk is het halen van Parijs voor je?
Mike: "Ja, dat is heel belangrijk natuurlijk. Het zou erg spijtig zijn als mij dat niet lukt door bijvoorbeeld een valpartij. Of als ik op een of andere manier de etappe niet zou kunnen uitrijden. Bovendien is de laatste rit naar Parijs nog een mooie kans voor de ploeg. Met een mooie sprint de laatste Tour-etappe beëindigen. Daar moet ik natuurlijk wel bij zijn."

Hoe ziet je rustdag er eigenlijk uit?
Mike: "Dat is een beetje standaard voor een Tourrenner. We gaan straks een kort ritje maken van ongeveer 35 kilometer. Daarna volgt een massage en een behandeling door Maarten, mijn chiropractor. En dan rusten, hé. Dat is ook het mooie van zo'n dag, zoveel mogelijk rusten. In de middag vaak nog wat persmomentjes."

Je bent in deze Tour de roomie van Simons Geschke. Is het nog een beetje gezellig?
Mike: "Prima gast die Simon. Maar stel je niet teveel voor van die gezelligheid. Eigenlijk slapen we alleen op zo'n hotelkamer. In zo'n Tour de France is alles zo druk. Na de rit rijden we snel door met de teambus naar het hotel. Dan is het masseren, eten en nog wat natafelen. En dan is het tijd om weer te gaan slapen."
(Simon Geschke won in 2015 de zeventiende etappe in de Tour naar Pra-Loup. De Duitser is 31 jaar en nam ook deel aan de Ronde van Italië, die werd gewonnen door Tom Dumoulin)

De eerste week stond in het teken van de leadouts voor Matthews. Nu heeft Warren Barguil de bergtrui en komt ook de groene trui voor jullie sprinter dichterbij. Verandert dat jullie strijdplan als team en blijft jouw taak hetzelfde?
Mike: "In de bergritten kan ik mijn eigen ding doen, dus daaraan verandert weinig. Het belangrijkste voor Team Sunweb blijft de etappewinst en daar willen we voor gaan. Al het andere is écht bijzaak."

De komende dagen volgen twee vlakkere ritten, twee bergritten en dan weer een vlakke rit. Zondag is er een overgangsrit over heuvelachtig terrein. De tweede rustdag is op maandag 17 juli. Allemaal te volgen met een dagelijks bericht, als ook de persoonlijke reactie van Mike uit Frankrijk. De website wordt bijzonder goed bekeken, met dagelijks 1000-1200 bezoekers.