Op de vijfde dag stond de eerste aankomst bergop in het rondeboek van de Tour de France. Mike eindigde daarin als 110e op een achterstand van 11 minuten en 10 seconden. De rit van Vittel naar la Planche des Belles Filles had een lengte van 160,5 kilometer. De aankomst was gesitueerd op een hoogte van 1035 meter.

Etappeverloop
De Fransman Thomas Voeckler opende op deze warme dag de debatten. Zeven renners sprongen op zijn wiel, waaronder de Nederlander Dylan van Baarle. De andere zes waren Jan Bakelants, Mickael Délage, Edvald Boasson Hagen, Pierre-Luc Perichon, de jarige Philippe Gilbert en Thomas De Gendt. Even leken zij een grote voorsprong te krijgen, maar het peloton controleerde de vlucht op een achterstand van 2 tot 3 minuten. Op de slotklim van 5,9 kilometer werden de Belgen Bakelants en Gilbert als laatste teruggepakt. Fabio Aru won de eerste bergrit. Bovenop La Planche des Belles Filles kwam de Italiaanse kampioen solo over de finish. Daniel Martin sprong in in de laatste kilometer weg uit de favorietengroep voor de tweede plek. Chris Froome versloeg Richie Porte in de strijd om de derde plaats. Froome neemt de gele trui over van zijn ploeggenoot Geraint Thomas.

Relaas van Mike
"In de kopgroep zaten vandaag sterke renners, die niet al teveel ruimte kregen. BMC maakte daarom de hele dag tempo. Na 102 van de 160 kilometer was er een tussensprint. Hierin heb ik de leadout gedaan voor Matthews. Michael won deze sprint en werd zo dus negende en pakte wat punten voor de groene trui. Op het einde op het voorlaatste hupje op zo'n tien kilometer van de streep heb ik uitgestuurd en ben naar de finish gereden. Verder was het warm vandaag, een graad of 28. Dat betekent ook regelmatig bidonnen halen aan de auto. We verdelen dat, iedereen gaat een keer. Iedere half uur drinken we toch wel een bidon leeg", aldus Mike.

Mikes statistieken van de dag
Uitslag dagklassement (5e rit): 110e op 11:10 minuten van Fabio Aru (AST);
Algemeen klassement: 89e op 13:10 minuten van Chris Froome (SKY);
Ploegenklassement: 15e;
Jongerenklassement: 13e op 12:27 minuten van leider Simon Yates (ORICA);
Gevoel van Mike in vijfde rit: **** (goed) op schaal 1-5 van zeer slecht tot zeer goed;
Verreden kilometers: 798 van de 3540 km;
Verreden etappes: 5 van de 21;
Renners Team Sunweb in koers: 9 renners (in totaal 193);
Etappe van morgen: Vesoul naar Troyes over 216 km.