Mike blogt: Hoe ook een 4e plaats in een kermiskoers voert naar Zwitserland

Na de korte break die de meeste voorjaarsrenners hebben na Roubaix, ben ik weer volop in koers in mijn tweede seizoenshelf.Dit deel is begonnen in Frankfurt afgelopen maandag, waar het niet mee viel om vanuit de korte opbouwfase weer met de mannen in vorm mee te kunnen. Via Frankfurt en de Trofee Wynants – waarover hieronder meer – hoop ik alweer een goed niveau te hebben in Californië, waar ik over een paar dagen naar toe ga. Met de wedstrijdkilometers in Californië en nog enkele goede trainingsblokken daarna, verwacht ik dan weer richting topvorm te groeien richting de Ronde van Zwitserland en de nationale kampioenschappen.

Mallorca
De voorbereiding op deze wedstrijden heb ik gedaan op Mallorca, waar ik nog een week in het (meestal, niet altijd) betere weer getraind heb. Het is namelijk altijd fijn om lange duurtrainingen in aangename temperaturen en in een fijne omgeving te doen. Na dit trainingskamp en Frankfurt, kon ik weer wat intensievere trainingen doen, gecombineerd met lange rustige dagen.

Freedom Ride
Daarbij kwam het er mooi uit dat afgelopen vrijdag de Freedom Ride werd gehouden. De Freedom Ride is een toertocht en een gezamenlijk initiatief van Team LottoNL-Jumbo, het fonds en de Stichting Liberation Route Europe. Hoewel ik natuurlijk niet meer bij Lotto-Jumbo zit, ken ik de mensen nog goed en toen bleek dat de tocht deze keer in Noord-Limburg werd gehouden, wou ik hier graag bij zijn.

Iconische plaatsen
Deze toertocht wordt niet voor niets gehouden op Bevrijdingsdag: het onderwerp vrijheid staat centraal. Samen met de wielrenners en schaatsers van het team fietsen meer dan 1000 toeristen gezamenlijk in een pelotonstocht een route van 110 kilometer door Midden- en Noord-Limburg. Hierbij kwamen we niet alleen langs ons huis in Ysselsteyn, maar deden we hier in de buurt ook iconische plaatsen aan uit de Tweede Wereldoorlog. Zo kwam de pelotonstocht door het Oorlogsmuseum van Overloon om vervolgens langs het afweergeschut en over de startbaan van de Luitenant Generaal Best Kazerne naar de Duitse Oorlogsbegraafplaats bij ons in Ysselsteyn te fietsen.
Erg mooi om te zien hoe de reacties van verschillende bekenden waren toen ze zagen hoe groot en indrukwekkend deze plaatsen zijn. Een verslag was bij L1 te zien.

Foto: HJ-Sportsphotography

Trofee Maarten Wynants
Na deze geslaagde tocht kon ik mij opmaken voor de eerste kermiskoers van dit jaar. Net een jaar geleden was ik bij ex-ploegmaat Maarten Wynants te gast bij zijn eigen kermiskoers, de Trofee Maarten Wijnants in het Belgische Helchteren. Ook zoals vorig jaar – en bijna alle andere kermiskoersen –  was het de hele dag 'koers', zo bleek ook met het uiteindelijke gemiddelde van 45 km p/u.

In de kopgroep
Ik was vanaf het begin attent, maar uiteindelijk lukte het pas na een uur om met een groep van 18 weg te geraken uit het peloton. Verschillende profs hadden de groep gemist, waardoor het peloton nooit veel meer dan een minuut achter ons reed. Vooraan waren enkele andere profs met Jerome Baugnies en Lawrence Naesen wel aanwezig. In de finale probeerde ik al snel de groep uit te dunnen, maar dat was niet al te makkelijk omdat de meeste continentale mannen ook wel wisten dat ze de profs niet te veel ruimte konden geven.

Vierde plaats
Nadat ik op een halve ronde voor het einde nog maar eens teruggepakt werd na een aanval, demarreerde Baugnies met twee anderen en viel het stil in onze groep. Na nog wat pogingen en counters lukte het op 2 km dan toch om alleen de achtervolging in te zetten op de eerste drie Ik kwam snel dichterbij en zat te wachten op het moment dat de mannen naar elkaar gingen kijken richting sprint. Helaas waren de mannen liever tevreden met een plek op het podium en bleef het tempo dusdanig hoog, dat ik wel op het wiel kon komen, maar toen de sprint ingezet werd, ook direct weer moest passen. Uiteindelijk dus een 4e plek in deze koers, waar ik in ieder geval weer wat hardheid op gedaan heb richting Californië.

Naar Amerika
Zoals gezegd, vertrek ik donderdag richting de Verenigde Staten. Vanaf zondag is deze koers te volgen, via de Tour of California-app, Eurosport en natuurlijk iedere dag met updates op deze site.

Back to Top