81e plaats in Ronde van Vlaanderen

Philippe Gilbert heeft op indrukwekkende wijze de 101ste Ronde van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen  koos op 56 kilometer van het einde voor de solo en rondde deze succesvol af. Greg Van Avermaet sprintte naar de tweede plek, voor de Nederlanders Niki Terpstra en Dylan van Baarle. Mike kwam als 81e over de streep op 8 minuten en 35 seconden van Gilbert.

Vroege vlucht vanuit de start
Al in de eerste kilometers lag de koers in een plooi, toen acht renners van kleine ploegen ten aanval trokken. Julien Duval, Julien Morice, Oliviero Troia, Mark McNally, Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts hadden snel een grote voorsprong. André Looij en Edward Planckaert kon later alsnog aansluiten. Het peloton liet begaan en gaf het 8-tal meer dan elf minuten voorsprong. Boonen zorgde op de Kapelmuur (95 kilometer voor de meet) voor een afscheiding van een ruime favorietengroep. Sagan miste de slag en probeerde de oversteek te maken, maar daar slaagde hij niet in. Veertien renners kwam toen vooraan. Aan de voet van de Oude Kwaremont, op 56 kilometer van de streep, was het gat 35 seconden.

Indrukwekkende solo Gilbert
Gilbert plaatste toen al zijn versnelling en kwam alleen op kop. De achtervolging kwam niet op gang. De Quick-Step-kopman gaf echter geen krimp en hield de achtervolgers op minimaal 50 seconden. Achter hem probeerde Sagan nog te versnellen, maar doordat hij te dicht op de dranghekken reed kwam hij ten val en nam Van Avermaet en Naesen mee in zijn tuimeling.
Gilbert kon na de Paterberg al dromen van de overwinning. Daarachter was Van Avermaet snel opgekrabbeld en maakte samen met Dylan van Baarle terrein goed. Ploegmaat Terpstra zorgde voor het afstoppend werk. Uiteindelijk bleef het achtervolgende drietal steken op een halve minuut.

In de achtervolging opgehouden door valpartij
Mike: "In het begin voelde ik me goed. Op de Muur van Geraadsbergen zet ik echter te ver. Daardoor moesten we ook in de achtervolging. Met nog 76 kilometer te gaan was er op de Pottelberg (La Houppe) een valpartij met Søren. Wij zaten daarachter en het peloton brak door deze schermutselingen definitief. Omdat ook de achtervolging in volle gang was konden wij niet meer terugkomen. Ik zat in een groep van bijna veertig renners. Met deze groep zijn we aan de streep gekomen. Samen met Ramon Sinkeldam en enkele andere renners ben ik blijven rijden. Maar helaas nooit meer kunnen terugkeren bij de groep voor ons."

Back to Top