Ben Hermans heeft vandaag bewezen dat hij de terechte leider is in de Tour of Oman. De Belg van BMC bleek in de koninginnenrit de beste op Green Mountain. Hij versloeg na 152,5 kilometer de Italiaan Fabio Aru en de Portugees Rui Costa. Mike eindigde op precies zes minuten van Hermans als vijftigste. Dat is ook zijn klassering in het algemeen klassement na vijf ritten.

Chaotisch begin
Het begin van de wedstrijd verliep erg onrustig. Een harde wind resulteerde in waaiervorming en later zorgde een grote hoeveelheid water op de weg voor een massale valpartij. Uiteindelijk kwam het peloton weer samen en reed een grote groep naar de voet van de 5,7 kilometer lange – uit kalksteen bestaande – Green Mountain. Twee en een halve minuut eerder was een vijfkoppige ontsnapping al aan de slotklim begonnen. De vluchters van de dag hadden de volgende namen: Preben Van Hecke, Daniel Diaz, Olivier Pardini, Mark Christian en Jonathan Clarke. De vluchters werden halverwege de klim ingerekend. In de finale probeerde de Merhawi Kudus te versnellen, maar zijn poging werd verijdeld door Ben Hermans. De Belg bleek vervolgens over de beste benen te beschikken, waarna hij zijn tweede ritzege pakte in deze ronde.

Vijfde etappe
Mike: "Er was vandaag veel wind, vooral tegenwind. Onze gemiddelde was dan ook minder hoog, 36 kilometer per uur. De koers verliep voor ons vrij rustig. De valpartij zorgt eventjes voor wat opschudding, waarbij ik zelf ook nog een kleine schuiver maakte. Maar zonder erg........ Ik heb later Søren nog geholpen tot aan de voet van Green Mountain. Daarna zijn we met een groep van ongeveer tien renners de klim opgereden. Morgen de laatste rit over 130,5 kilometer met enkele kleinere beklimmingen. Waarschijnlijk een rit voor de sprinters. Onze snelste sprinter, Max Walscheid is in de derde etappe niet meer van start gegaan. Het zal denk ik morgen voor Ramon Sinkeldam zijn."