Voorbeschouwing Criterium du Dauphiné

Mike start zondag dus in het Franse Les Gets in het 68e Criterium du Dauphiné (tot 2010 Dauphiné Libere genoemd). De wedstrijd duurt acht dagen en eindigt op zondag 12 juni in Superdévoluy. De sterk bezette en zware wedstrijd begint met een klimproloog van bijna vier kilometer in Les Gets, in het oosten van Frankrijk in de regio Rhône-Alpes. De renners moeten één voor één de Montée du Mont Chéry beklimmen, goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7%. Dat belooft een pittige start te worden!

Hoe zien de etappes er verder uit ?
Een dag later zullen meer dan waarschijnlijk de sprinters aan het feest zijn. De snelle mannen zullen nadien moeten wachten op de vierde etappe voor een nieuwe kans. De tweede rit is zeker niet voor hen weggelegd. De laatste twintig kilometer van die etappe worden lastig, met eerst een klim van tweede categorie en aankomst na een klim van derde categorie. Ook de derde etappe is eerder voer voor aanvallers. Eenentwintig kilometer voor de meet ligt de top van een klim van tweede categorie, daarna gaat het echter nog niet meteen in dalende lijn.

De vijfde rit is slechts 140 kilometer lang met zeven beklimmingen. Zoals in de voorbije Giro nog bewezen werd, kan dit type etappes spektakel opleveren. Al gaat het hier niet om hoge bergen, maar een mix van beklimmingen van vierde tot eerste categorie. De zaterdagrit is de zwaarste van deze editie. Het is alweer een korte etappe, van 141 kilometer, met dit keer vijf beklimmingen op de route. Na een handvol vlakke kilometers komen de renners aan de voet van de Col de Champ-Laurent (1ste categorie), na een korte afdaling gevolgd door de Col du Grand Cucheron (2de categorie). Halfweg de rit bereiken de renners de top van de Col de la Madeleine, de enige klim buiten categorie dit jaar: goed voor 19,2 kilometer aan 7,9% gemiddeld. Een lange afdaling lanceert de renners naar een zinderende finale met nog twee beklimmingen van eerste categorie, waaronder de slotklim van 12,3 kilometer. Zondag gaat de organisatie door met het beproefde recept: een relatief korte etappe met een verzameling obstakels. Twee van de zes beklimmingen die dag kregen de eerste categorie toegekend. Na die twee beklimmingen scheidt enkel een beklimming van derde categorie de renners nog van het einde van de Dauphiné.

Persbericht LottoNL-Jumbo
Team LottoNL-Jumbo gaat met een jonge ploeg naar de Franse rittenkoers. Voor hen wordt het in Frankrijk een kwestie van ervaring opdoen, sterker worden en agressief koersen. Moreno Hofland krijgt daarnaast kansen in de massasprint.
"Ik denk dat er twee etappes zijn waarin Moreno Hofland kan sprinten”, zegt ploegleider Merijn Zeeman. "Daarnaast hebben we met Mike en Martijn Keizer twee renners die aanvallend ingesteld zijn. We gaan van dag tot dag bekijken of er kansen liggen voor hen. De laatste dagen van de wedstrijd zijn heel zwaar. Daar komen de grote kanonnen naar voren."
In die fase van de Dauphiné gaat een gedeelte van de selectie van Team LottoNL-Jumbo een nieuwe ervaring opdoen. “We gaan over hele zware cols heen en dat hebben sommigen nog niet eerder gedaan”, vervolgt Zeeman. "Zij moeten dan zien te overleven. Het grote publiek krijgt die momenten niet te zien, maar dat neemt niet weg dat een jonge prof daar belangrijke stappen zet in zijn carrière. Daar krijgen zij deze wedstrijd de kans voor. Ze moeten agressief koersen en er sterker van worden. Dat kan met een ontsnapping zijn of door goed werk te leveren in de finale."
De ploegleiders Addy Engels en Merijn Zeeman gaan in Frankrijk dus op pad met :George Bennett, Victor Campenaerts, Moreno Hofland, Martijn Keizer, Alexey Vermeulen, Steven Lammertink, Mike Teunissen en Dennis van Winden.

Mike zelf aan het woord

"Ja, de ploeg is best optimistisch. Het zal nog niet zo makkelijk zijn om in de juiste ontsnapping terecht te komen. En al zeker niet in ééntje, die tot het einde draagt. Ik heb wel een wat vrije rol. We gaan het zeker proberen. Als voorbereiding heb deze week een paar dagen in de Eifel getraind. Eens kijken of ik daar bergop mijn voordeel kan doen", aldus Mike.

Back to Top