Dat er in de 189 kilometerslange rit van Al Zubarah Fort naar Madinat al Shamal een grote kans was op waaiervorming, was van tevoren al duidelijk. In het woestijnachtige gebied in het noorden van het land brak het peloton na 70 kilometer voor het eerst in stukken. De gehele groep kwam later echter weer bij elkaar.

Team LottoNL-Jumbo zag echter meer kansen in een sprint met een kleine groep en dus koos het een nieuw punt in de etappe om iets te forceren.
Ploegleider Jan Boven: "Daar zijn we op kop gaan rijden en dat hebben we goed doorgetrokken. Het peloton werd uit elkaar gereden en wij zaten op één na met al onze mannen in de eerste groep. Daarna moet je het ook afmaken en dat is niet gelukt. We werden weggeblazen toen Team Katusha het heft in de laatste 1,5 kilometer in handen nam. De negende plaats van Moreno Hofland is een slecht resultaat.”

Mike over deze actie
Mike: "Toen we op 15 kilometer van de meet alles op de kant zette, scheurde de groep van alle kanten. We bleven met dertig renners over. Toen werden we wat overmoedig, waarbij alleen Tom van Asbroeck en Moreno Hofland zich afzijdig hielden. De rest deed het werk op kop. Toen de rode Katusha-trein zich op anderhalve kilometer van de meet op kop zette voor Kristoff kon niemand de sprinters bijstaan. De sprint was daardoor hopeloos omdat de eerste zeven zich een paar seconden afscheidde. Moreno Hofland werd negende. Zelf werd ik 22e op 34 seconden en bleef nog net voor het peloton."

Etappewinst voor Kristoff
Alexander Kristoff won door de schitterende Katusha-leadout de vierde rit. Omdat de leider Boasson Hagen lek reed in de laatste tien kilometer nam Mark Cavendish de leiding over. Mike staat nu 51e op 9 minuten en 3 seconden van de Brit, die slechts twee seconden voorsprong heeft op de Belg Greg van Avermaet.